Ветеранська організація Харківського національного університету внутрішніх справ та відділ соціально-гуманітарної роботи організували зустріч курсантів факультету № 2 з ветеранами розшуку.

Присутній на зустрічі проректор навчального закладу Анатолій Клочко зазначив, що навчання в Харківському національному університеті внутрішніх справ  спрямоване на формування поваги до своєї професії, стійкого переконання в необхідності виконання службових обов'язків і завдань, вірності Присязі та непримиренності до будь-яких порушень законності та дисципліни. І прикладом відданості обраній справі, честі та гідності офіцера правоохоронних органів є запрошені гості – легенди карного розшуку Харківщини: Євген Фалько, Володимир Карякін, Олександр Кравченко, Іван Байрачний.

Євген Іванович Фалько полковник міліції у відставці, очолював міське управління УМВС України в Харківській області, був начальником кафедри оперативно-розшукової діяльності університету. Звертаючись до молоді, він зазначив, що розкриття злочинів і встановлення осіб, які їх учинили, є одним з основних завдань оперативно-розшукової діяльності щодо захисту життя, здоров’я, прав і свобод громадян, власності, інтересів суспільства й держави від протиправних посягань.

Службова діяльність працівника карного розшуку має свою специфіку. Це повноваження, які дозволяють вести агентурну та оперативно-розшукову діяльність, збирати дані та проводити стеження, носити цивільний одяг. Матеріали, які досліджуються службовцями, мають гриф «надзв. таємно» і «таємно». Інформація, що міститься в таких справах, не підлягає опублікуванню та розголошенню.

Євген Іванович зазначив, що оперативно-розшукова діяльність - це система гласних і таємних пошукових, розвідувальних та контррозвідувальних заходів, що здійснюються із застосуванням оперативних та оперативно-технічних засобів.

Володимир Степанович Карякінполковник міліції у відставці, колишній заступник начальника УМВС України в Харківській області, голова ветеранської організації ОВС в Харківській області. Він зазначив, щокожного дня працівники карного розшуку доводять свій професіоналізм. Вони розкривають тяжкі та особливо тяжкі злочини – вбивства, розбої, пограбування, зґвалтування, розшукують злочинців, встановлюють долі безвісти зниклих осіб. Це робота для справжніх чоловіків, які знають ціну людському життю.

Олександр Володимирович Кравченко полковник міліції у відставці, колишній заступник начальника Управління боротьби з організованою злочинністю УМВС України в Харківській області. Він звернув увагу молоді на те, що швидке та повне розкриття злочинів досягається через поєднання зусиль усіх підрозділів, забезпечення належного рівня їх взаємодії відповідно до вимог законодавства. Оперативні підрозділи збирають, накопичують, систематизують отриману інформацію та здійснюють її перевірку для встановлення осіб, причетних до вчинення злочинів, а також подій і фактів, які можуть сприяти їх розкриттю.   

Іван Григорович Байрачний полковник міліції у відставці, був начальником Дзержинського РВ, Московського РВ,  очолював відділ управління  карного розшуку УМВС України в Харківській області. Іван Григорович наголосив, що карний розшук – одна з головних служб в системі МВС України, яка займається скоєними злочинами, і єдина служба назва та завдання якої залишаються незмінними вже протягом 80 років. Напевне, цей факт і обумовлює таке поважне ставлення «розшуковців» та їхньої праці.

Курсанти подякували почесним гостям за цікаві та змістовні розповіді про службу та висловили сподівання, що такі зустрічі відбуватимуться й в подальшому.

ВЗГ ХНУВС