Старший викладач кафедри кібербезпеки факультету № 4 (кіберполіції) Харківського національного університету внутрішніх справ майор поліції Олексій Рвачов взяв участь у практичній конференції «Громадський сектор та держава: як домогтися успіху в зміцненні національної стійкості через співпрацю», що проходила протягом двох днів в Антикризовому медіа-центрі м. Краматорськ Донецької області.

Конференція була організована Міжнародним центром оборони та безпеки (Естонія) у рамках естонсько-українського проекту «Resilent Ukraine /Стійка Україна: громадське суспільство в зміцненні національної стійкості і безпеки України», який підтримується Міністерством закордонних справ Естонії.

В конференції взяли участь більше п’ятдесяти фахівців, що здійснюють діяльність у східному регіоні України, у тому числі представники Управління патрульної поліції у містах Краматорськ та Слов’янськ, Національної гвардії України, Національної академії Національної гвардії України, Збройних Сил України, неурядових громадських та волонтерських організацій тощо, а також представники Дружини кіберзахисту Естонії, Союзу оборони Естонії (Kaitseliit), Міжнародного центру оборони та безпеки (ICDS), Національного центру підвищення обізнаності про безпеку і оборону (Естонія).

В рамках конференції окрім розгляду загальних тем також було проведено три тематичні воркшопи, що були присвячені проблемам кібербезпеки, інформаційної безпеки, підготовці резервістів та волонтерів.

Під час проведення конференції закордонні фахівців поділилися досвідом Естонії щодо залучення громадян країни як резервістів та волонтерів (на безоплатній основі) для забезпечення протидії загрозам у сфері кібербезпеки та інформаційної безпеки країни, ліквідації пожеж і їх наслідків тощо. Також вони розповіли про особливості вступу до добровольчих загонів, навчання добровольців та забезпечення їх необхідним обладнанням.

Учасники конференції обговорили можливі шляхи провадження в України досвіду Естонії. Обговорення проблемних питань супроводжувалося жвавими та конструктивними дискусіями.

 

ВЗГ ХНУВС