Протягом двох днів у Харківському національному університеті внутрішніх справ проходитиме ХVIII Міжнародна студентська науково-практична конференція іноземними мовами «Миротворча діяльність поліції (зарубіжний досвід)». Пленарне засідання конференції відкрив ректор університету генерал поліції третього рангу, доктор юридичних наук Валерій Сокуренко. Він привітав учасників і гостей конференції і зазначив, що участь України у миротворчій діяльності ООН є одним з пріоритетних напрямків зовнішньополітичної діяльності нашої держави, і вивчення досвіду миротворчої діяльності зарубіжних країн стане в нагоді під час реалізації миротворчої парадигми МВС України та допоможе українським правоохоронцям вдосконалити та підвищити ефективність своєї роботи. Валерій Сокуренко побажав учасникам конференції плідних та цікавих наукових дискусій. Також до учасників конференції звернулись голова Харківського офісу Консультативної місії Європейського Союзу Герріт Ян Вангелдер та начальник відділу з питань забезпечення миротворчої діяльності МВС України (Спеціальний миротворчий центр) Національної академії внутрішніх справ, полковник поліції Андрій Шеваріхін.

У науковому заході беруть участь курсанти, студенти, слухачі магістратури ХНУВС та інших вищих навчальних закладів, а також представники Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні та відділу регіонального співробітництва Консультативної місії Європейського Союзу.

Після пленарного засідання учасники конференції продовжать роботу в секціях англійської, німецької та французької мов. Доповідачі розглянуть найбільш актуальні питання організації та проведення миротворчих операцій у світі, висвітлять основні характеристики миротворчої діяльності з підтримки миру, попередження та ліквідації міжнародних і внутрішніх конфліктів.

У своїх доповідях молоді дослідники підкреслюють важливу роль ООН та інших міжнародних організацій у боротьбі з міжнародною злочинністю, у гуманітарній роботі, в охороні особливо уразливих верств населення в зонах збройних конфліктів. Декілька доповідачів розглянуть участь жінок у міжнародних миротворчих силах. Учасники конференції особливу увагу звертають на важливість технічних засобів та новітніх технологій забезпечення діяльності миротворчих підрозділів, аналізують інші аспекти діяльності зарубіжної поліції із забезпечення миру.

Як наголосив завідувач кафедри іноземних мов ХНУВС кандидат педагогічних наук, доцент Олександр Левашов конференції іноземними мовами проводяться в університеті щорічно, але жодного разу теми конференцій не повторювалися. «Готуючи доповіді, – відзначив Олександр Семенович, – курсанти вивчали автентичні джерела англійською, німецькою та французькою мовами. Вони аналізують та узагальнюють міжнародний  досвід, активно обговорюють матеріали іноземними мовами, що сприяє покращенню іншомовної підготовки майбутніх правників».

Курсант 3 курсу факультету № 1 Василь Авдєєв щороку бере участь у цій конференції. Для нього участь корисна перш за все тим, що можна почути різні наукові думки представників інших навчальних закладів і зарубіжних країн з багатьох актуальних питань, поспілкуватися, обмінятися думками.

Ретельний аналітичний огляд та узагальнення досвіду з основних напрямів міжнародної миротворчої діяльності зарубіжними правоохоронцями, сприятиме вдосконаленню та підвищенню ефективності миротворчої діяльності правоохоронців України.

ВЗГ ХНУВС