Ветеранською організацією Харківського національного університету внутрішніх справ і відділом соціально-гуманітарної роботи була організована зустріч курсантів факультету № 1 із ветеранами, які працювали в підрозділах слідства та діючими працівниками слідства, ХНУВС та ГУНП в Харківській області. У зустрічі взяли участь:

Вакулович Валентин Іванович, полковник міліції у відставці, з 1966 по 1970 р. навчався в Харківському юридичному інституті, з 1986 по 1988 рік працював заступником начальника слідчого управління МВС України, з 1995 по 1998 рік працював проректором по роботі з особовим складом Університету внутрішніх справ.

Звертаючись до присутніх, Валентин Іванович зазначив, що під час розслідування злочинів слідчий повинен дотримуватися принциповості, об'єктивності, культури кримінального процесу, своєчасного усунення елементів тенденційності, недовіри, підозрілості, обвинувального ухилу й інших ознак порушень слідчої етики. Моральні принципи та вимоги найбільш яскраво проявляються під час провадження слідчих дій – допиту, обшуку, огляду, очної ставки тощо. Наприклад, виробництво обшуку найбільшою мірою обмежує права громадян і вимагає суворого дотримання моральних норм і законодавства. При обшуку слідчий повинен проявляти витримку, терпіння, тактовність, протистояти провокаціям, своєчасно надавати допомогу у випадку хворобливого (непритомного) стану обшукуваного та ін.

 

Юхно Олександр Олександрович, полковник міліції у відставці, доктор юридичних наук, професор, з 1974 по 1978 р. навчався в Харківському юридичному інституті, з 1997 по 2003 р. працював заступником начальника управління – начальником слідчого відділу УМВС України на Південній залізниці, з 2003 по 2004 рік працював начальником УМВС України на Одеській залізниці,  з 2004 по 2006 р. працював проректором по роботі з персоналом Одеського юридичного інституту. На сьогоднішній час обіймає посаду завідувача кафедри кримінального процесу та організації досудового слідства факультету № 1 ХНУВС.

Олександр Олександрович наголосив, що слідчий під час здійснення досудового слідства у кримінальній справі повинен керуватись тільки законом, своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному й об'єктивному розгляді всіх обставин справи в їх сукупності. Проводячи розслідування, слідчий не повинен бути ні обвинувачем, ні захисником, він має бути дослідником і шукачем істини та представником судової влади зі всіма притаманними суддям гарантіями незалежності та самостійності.

 

Попельнюк Юрій Петрович, підполковник поліції, заступник начальника відділу розслідування злочинів у сфері транспорту Слідчого управління ГУНП в Харківській області, у 2000 році закінчив Харківський національний університет внутрішніх справ.

 

Юрій Петрович повідомив, що необхідність проведення ефективної організації розслідування злочинів, вчинених у сфері порушення правил безпеки дорожнього руху та експлуатації транспорту, виникає постійно, адже саме правильно проведена організація є запорукою успішного розслідування та встановлення істини у кримінальному провадженні. У дослідженнях, присвячених проблемам організації, вона виступає як один із ключових елементів, що сприяє ефективному та правильному проведенню досудового розслідування злочинів. Він зауважив, що, проаналізувавши статистику європейських країн щодо смертності осіб, які загинули в дорожньо-транспортних пригодах, ми побачили, що Україна займає одне з найвищих місць із показником 13,5 смертей на 100 тисяч осіб. Зниження цього показника можливе лише за спільної кропіткої праці всіх державних структур, які несуть відповідальність за безпеку громадян України на дорогах. Саме тому, доцільно було б щомісяця проводити координаційні наради з питань взаємодії різних служб щодо забезпечення безпеки дорожнього руху та в ході здійснення досудового розслідування злочинів у сфері порушення правил безпеки дорожнього руху та експлуатації транспорту.

Курсанти подякували почесним гостям за цікаву та змістовну розповідь про свій службовий шлях і висловили сподівання на подальші зустрічі.

ВЗГ ХНУВС