У Харківському національному університеті внутрішніх справ відбулася V Міжнародна науково-практична конференція «Кримінально-правові та кримінологічні засади протидії корупції». У конференції взяли участь науковці – представники вищих навчальних закладів України, Грузії, а також Консультативної місії Європейського Союзу, які поділилися досвідом подолання корупції у своїх країнах – Литві та Румунії.

Відкрив конференцію ректор університету, доктор юридичних наук, доцент, генерал поліції третього рангу Валерій Сокуренко, який підкреслив актуальність теми подолання корупційних проявів для України та багатьох інших держав світу. Масштабність та поширеність цього явища представляє реальну загрозу національній безпеці держав, перешкоджає проведенню соціально-економічних перетворень, дискредитує публічні інститути в очах населення. В Україні на рівні правового регулювання протидії та запобігання корупції зроблено чимало, але цих заходів недостатньо. Для держави, яка проголосила боротьбу з корупцією, пріоритетом має стати формування антикорупційної суспільно-політичної культури, без якої заборонні, репресивні чи каральні заходи не можуть подолати цю проблему. «Тож одним із завдань нинішньої конференції, – зазначив Валерій Сокуренко, – є напрацювання певних рекомендацій, які матимуть важливе практичне значення для вирішення реальних проблем, пов’язаних із корупційними проявами».

Як наголосив завідувач кафедри кримінального права і кримінології  факультету № 1 ХНУВС доктор юридичних наук, професор Олексій Литвинов, конференція, присвячена питанням подолання корупції, є традиційною і кожного разу викликає велику зацікавленість як серед науковців, так і серед практиків не тільки України, а й інших держав, оскільки причини виникнення цього явища та форми його проявів є схожими. «Постійно відбувається обмін інформацією. Я знаю, що і грузинські колеги, і колеги з Болгарії вивчають ті форми роботи, які вже пройшли апробацію у нас, в Україні, та впроваджують цей досвід з урахуванням власних реалій у себе вдома», – зазначив Олексій Литвинов.

Пропозиції та висновки, яких дійшли учасники конференції, будуть опрацьовані й надані у вигляді рекомендацій до МВС України, комітетів Верховної Ради України, щоб згодом врахувати їх під час внесення змін і доповнень до відповідних законів України. 

Усі тези виступів, які були надіслані учасниками заходу, увійшли до збірника тез науково-практичної конференції, який отримали всі учасники.

 

ВЗГ ХНУВС