Урочистості з нагоди випуску курсантів і посвячення їх у захисники правопорядку відбулися в Харківському національному університеті внутрішніх справ. Майже 500 юнаків і дівчат отримали дипломи про вищу освіту та перші у своєму житті офіцерські погони. Серед них 135 майбутніх слідчих, 254 фахівця кримінального блоку, 82 працівника кіберполіції. Цей випуск вирізняється тим, що проходить у річницю святкування 100-річчя підготовки правоохоронців на Харківщині.

Нове поповнення працівників Національної поліції України із закінченням вищого навчального закладу привітали заступник Міністра внутрішніх справ України полковник поліції Вадим Троян, заступник Голови Національної поліції України – начальник Головного слідчого управління Олександр Вакуленко, голова Харківської обласної державної адміністрації Юлія Світлична, народний депутат України, член Колегії МВС України  Ірина Єфремова, прокурор Харківської області Юрій Данильченко, ректор Харківського національного університету внутрішніх справ генерал поліції третього рангу Валерій Сокуренко, академік Національної академії правових наук України Олександр Бандурка, представники різних державних установ та організацій, ректори вищих навчальних закладів, почесні гості, батьки, рідні та друзі.

Сьогодні багато випускників університету не лише стоять на захисті прав і свобод громадян України, а й разом з іншими патріотами своєї землі захищають територіальну цілісність та єдність нашої держави, навіть ціною свого життя. Після внесення Прапору університету присутні вшанували хвилиною мовчання пам'ять героїв, полеглих у боротьбі за вільну, незалежну Україну.

Розпочалася церемонія вручення дипломів. Першими документи про вищу освіту отримали відмінники навчання – 9 дівчат і 12 юнаків. Зі словами вітання та настановами дипломи їм вручили Голова Харківської обласної державної адміністрації, заступник Міністра внутрішніх справ України, народні депутати та ректор навчального закладу.

Вітаючи молодь зі святом, заступник Міністра внутрішніх справ України, який сам є випускником університету, зазначив, що дипломи, які щойно отримали випускники, можна вважати першою професійною нагородою. «Ви прийшли до університету за покликанням – захищати свій народ та державу, – наголосив заступник Міністра. – Сьогодні Україна бореться не тільки за цілісність своєї території, а ще й за європейські цінності. Не зраджуйте Присязі! Пам’ятайте чому вас учили викладачі! Ці знання знадобляться вам у вашій роботі». Вадим Троян також передав вітання від Міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова та його настанови – завжди пам’ятати, що нинішні випускники є обличчям поліції, а  служити та захищати – це головне завдання правоохоронців.

З напутніми словами до майбутніх правоохоронців звернулася голова Харківської обласної державної адміністрації Юлія Світлична. Вона передала вітання від Верховного головнокомандуючого – Президента України Петра Порошенка та зазначила: «Професія вартового Закону була і залишається однією з найбільш необхідних державі, особливо сьогодні. Саме з поліції почалася реальна реформа, яка  відповідає високим стандартам якості Європейського Союзу. Мені приємно, що молоді, впевнені у собі професіонали поповнять лави хранителів безпеки та законодавчих норм. Ніколи не забувайте, що попри професійність, важливими є і ваші особисті якості. Бажаю вам з честю та гордістю відстоювати права українського народу. Дякую вам за те, що ви свідомо обрали цю професію. Бажаю усього найкращого у вашому майбутньому!».

Заступник Голови Національної поліції України – начальник Головного слідчого управління Олександр Вакуленко, звертаючись до молодих офіцерів зазначив, що вже з початку наступного тижня вони поповнять лави молодої Національної поліції України. «Вам доведеться стикнутися з великими проблемами, адже саме непроста криміногенна ситуація в державі спонукала прискорити випуск нових кадрів. Служіть чесно та віддано, разом ми зможемо подолати всі проблеми, і зробити нашу державу могутньою, квітучою і найкращою у світі».

Вдячність за життєві настанови, виховання та навчання дітей, постійну турботу про них науково-педагогічному колективу університету та особисто ректору висловила від імені батьків випускників Вікторія Олійник.

Від випускників Богдана Веремчук подякувала рідному університету, викладачам, які щедро ділилися знаннями протягом усіх років навчання, батькам, які дали дорогу в життя, курсовим офіцерам – усім, хто вчив і був наставником, і запропонувала покласти квіти до пам’ятника правоохоронцям, які загинули під час виконання службових обов’язків.

Відбулося посвячення молодих офіцерів у захисники правопорядку. Під барабанну дріб вони, вишикувавшись на килимовій доріжці, зняли головні убори та, схиливши голови, стали на праве коліно. Ректор зі словами «Посвячую» торкнувся перначем правого плеча кожного офіцера. Попрощалися випускники і з Прапором навчального закладу. На слова «Служити та захищати!» вони тричі відповіли: «Клянемось!».

Ректор університету генерал поліції третього рангу Валерій Сокуренко від колективу Харківського національного університету внутрішніх справ подякував усім, хто, не дивлячись на складний для країни час, допомагає розбудовувати університет – Президенту України, Міністру внутрішніх справ України, губернатору Харківщини, депутатському корпусу: «Завдяки вашій підтримці університет упевнено крокує вперед, готуючи фахівців для Національної поліції України». Звертаючись до випускників, ректор наголосив: «Будьте чесними, гуманними, справедливими, завжди пам’ятайте девіз Харківського національного університету внутрішніх справ – «Знання. Закон. Честь.» – і слідуйте йому у вашій професійній діяльності. Пам’ятайте, що довіра Українського народу до поліції – це найвищий показник ваших професійних і людських якостей».

Завершились урочистості музичною композицією «Одна-єдина», виступом карабінерів, підрозділу барабанщиць та офіцерським вальсом  випускників.

Після завершення заходу ректор університету запросив почесних гостей оглянути матеріально-технічну базу.

Представники ЗМІ поспілкувалися з ректором навчального закладу, почесними гостями університету, випускниками та їхніми батьками.

 

ВЗГ ХНУВС