У Харківському національному університеті внутрішніх справ спільно з науково-дослідним інститутом судових експертиз ім. Заслуженого професора М. С. Бокаріуса відбулася науково-практична конференція «Сучасні напрями розвитку судової експертизи та криміналістики», присвячена пам’яті Заслуженого професора Миколи Сергійовича Бокаріуса (1869–1931). Він – видатний вчений, один із творців вітчизняної судової медицини та криміналістики, головний державний судово-медичний експерт, засновник та перший директор Харківського науково-дослідного інституту судових експертиз, а також засновник харківської школи судових експертів.

У роботі наукового заходу взяли участь працівники правоохоронних органів: МВС України, Служби безпеки України, Прокуратури України, органів, що здійснюють контроль за додержанням податкового законодавства, працівники державних експертних установ, практикуючі юристи, судді, а також вчені, які займаються дослідженням тем за напрямком роботи конференції, курсанти, студенти, аспіранти та слухачі.

Відкрив конференцію ректор університету, доктор юридичних наук, доцент Валерій Сокуренко. Він окреслив сучасні напрями розвитку судової експертизи та криміналістики, побажав учасникам плідної праці та цікавих дискусій. Директор Харківського науково-дослідного інституту судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса, доктор юридичних наук, професор Олександр Клюєв відзначив великий внесок, який зробив Микола Сергійович у становлення та розвиток вітчизняної судово-експертної школи, розроблення методик експертних досліджень, які суттєво вплинули на якість та результативність роботи працівників органів дізнання, слідства, судових експертів. Також він передав університету екземпляри збірника наукових праць «Теорія і практика судової експертизи і криміналістики», який випускається колективом вчених очолюваного ним інституту.

Академік Національної академії правових наук України, доктор юридичних наук, професор Олександр Бандурка виступаючи на конференції, проаналізував становлення і напрями розвитку судової експертної служби в Україні. Член-кореспондент Міжнародної кадрової академії в Україні, радник Голови Адміністрації  Президента України, кандидат юридичних наук, доцент Анатолій Русецький зупинився на питаннях, пов’язаних із розвитком судово-експерних установ Міністерства юстиції України.

Під час роботи конференції були розглянуті питання теоретичного розвитку судової експертизи; актуальні проблеми розвитку криміналістичної експертизи; наукові досягнення та внески Заслуженого професора М.С. Бокаріуса у розвиток теорії та практики судової експертизи та криміналістики; актуальні напрями розвитку судово-медичної експертизи; сучасні тенденції розвитку науки криміналістики.

За результатами роботи конференції видано збірник наукових тез.

 

ВЗГ ХНУВС