Чергова консультативна зустріч відбулась за темою «Затвердження виготовлених проєктів землеустрою для особистого селянського господарства в межах та за межами населених пунктів». Захід пройшов завдяки взаємодії відділення Юридичної клініки ХНУВС у м. Вінниці з Вінницькою обласною Асоціацією органів місцевого самоврядування та Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Вінницькій області.

У зустрічі взяли участь представники Піщанської, Літинської, Крижопільської селищних рад, Департаменту земельних ресурсів Вінницької міської ради та курсанти-клініцисти, які мали можливість набути навичок надання правової допомоги в нестандартних ситуаціях.

Модераторкою заходу виступила заступниця керівника секретаріату Вінницької обласної Асоціації органів місцевого самоврядування Світлана Буяльська, експертом – професор кафедри юридичних дисциплін Сумської філії ХНУВС Олексій Шуміло.

Світлана Буяльська наголосила, що саме на Вінниччині реалізується унікальний у межах держави проєкт, під час якого представники територіальних громад можуть отримати фахову експертну оцінку щодо найбільш важливих та актуальних правових проблем із повсякденного життя.

Олексій Шуміло детально проаналізував положення Закону України «Про особисте селянське господарство», поняття особистого селянського господарства, земельної ділянки особистого селянського господарства, земель для сінокосіння і випасання худоби. Він розтлумачив порядок обліку особистих селянських господарств сільськими, селищними та міськими радами за формами первинної облікової документації. Експерт також звернув увагу на положення Земельного кодексу України щодо особливостей регулювання земельних відносин під час дії воєнного стану, а також правові позиції Великої Палати Верховного Суду, рішення Конституційного Суду України щодо переоформлення права постійного користування земельними ділянками, чим надав вичерпну відповідь на всі попередньо поставлені запитання.

Координатори відділення Юридичної клініки ХНУВС у місті Вінниця Сергій Гіренко та Віталій Найда закликали представників територіальних громад підготувати запитання до наступної зустрічі, присвяченої доступу працівників органів місцевого самоврядування до державних баз даних.

ВЗГ ХНУВС