Комітет Верховної Ради України з питань інтеграції України до Європейського Союзу у співпраці з ООН Жінки в Україні та за підтримки урядів Данії та Швеції провів дискусію на тему «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС».

Захід мав на меті підвищити обізнаність учасників та учасниць щодо їхньої ролі у просуванні гендерної рівності та розширенні прав і можливостей жінок. Під час зустрічі обговорили впровадження найкращого досвіду країн-членів Європейського Союзу, зокрема щодо аналізу та моніторингу законодавства, імплементації «acquis communautaire» ЄС у правову систему України, а також законодавчі ініціативи, спрямовані на досягнення гендерної рівності.

Участь в обговоренні взяли депутати й депутатки Європарламенту, Верховної Ради України, представники й представниці посольств, міжнародних партнерів з розвитку та організацій громадянського суспільства. Пані посол ЄС в Україні Катаріна Матернова зазначила, що у європейському праві немає прямого регулювання багатьох аспектів забезпечення гендерної рівності: «Є регулювання певних питань, але загалом гендерна рівність – це базовий принцип».

Координаторка системи ООН в Україні Деніз Браун зазначила, що у процесі відбудови України жінки мають бути широко представлені не лише під час обговорення, а й під час ухвалення рішень на місцевому, регіональному та вищому рівнях.

ВЗГ ХНУВС