Зустріч пройшла за темою «Захист прав військовослужбовців і ветеранів в умовах воєнного стану» у межах співпраці відділення Юридичної клініки ХНУВС у м. Вінниця з Вінницькою обласною Асоціацією органів місцевого самоврядування та Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Вінницькій області.

У заході взяли участь голови територіальних громад і районних рад, фахівці відділів і підрозділів служб територіальних громад, районних рад, жителі громад, від університету – заступник декана з навчально-методичної роботи факультету № 3 Григорій Джагупов і курсанти-клініцисти.

Модераторкою зустрічі виступила заступниця керівника секретаріату Вінницької обласної Асоціації органів місцевого самоврядування Світлана Буяльська, експертами – професор кафедри трудового та господарського права факультету № 2 ХНУВС Євген Подорожній і завідувач сектору «Могилів-Подільське бюро правової допомоги» Петро Ласкус.

Євген Подорожній підготував комплексну презентацію, яка охоплювала детальний аналіз положень нормативно-правових актів і сучасної літератури щодо соціального забезпечення військових і членів їхніх сімей. Професор розглянув суб'єктів, на які поширюються гарантії соціального захисту військових, основні гарантії, пов'язані з проходженням військової служби, роз'яснив порядок отримання статусу учасника бойових дій, зокрема й для поліцейських. Окремо експерт ознайомив з основними цифровими ресурсами, у межах яких надається допомога ветеранам.

Петро Ласкус зазначив, що результати дослідження та презентація Євгена Подорожнього будуть надзвичайно корисними для системи безоплатної правової допомоги під час роботи з військовослужбовцями та ветеранами. Він детально розглянув особливості соціального захисту окремих категорій військовослужбовців, наголосив на важливості налагодження міжвідомчої взаємодії і координації у процесі вирішення правових питань ветеранів і військовослужбовців.

Координатори вінницького відділення Юридичної клініки ХНУВС Сергій Гіренко та Віталій Найда закликали представників територіальних громад підготувати питання до наступної зустрічі, яка буде присвячена темі продажу об'єктів нерухомого майна комунальної власності.

ВЗГ ХНУВС