У межах взаємодії відділення Юридичної клініки ХНУВС у м. Вінниці з Вінницькою обласною Асоціацією органів місцевого самоврядування та Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Вінницькій області відбулася консультативна зустріч з актуальних правових питань на тему «Порядок використання земель історико-культурного призначення».

Учасниками заходу стали голови районних рад, територіальних громад, фахівці відділів і підрозділів служб територіальних громад, місцеві жителі, а також курсанти-клініцисти.

Представники усіх територіальних громад Вінниччини підготували для експертів питання за темою зустрічі, які найбільше хвилюють мешканців громад. Від юридичного відділу Райгородської сільської ради надійшли запитання щодо виставлення даних земельної ділянки на аукціон; відділу житлово-комунального господарства Махнівської сільської ради – порядок надання земельних ділянок для сільськогосподарського використання з вкрапленнями територій земель історико-культурного призначення; Теплицької селищної ради – про можливість надання земель, на яких розташовані пам’ятки археології місцевого значення, в оренду для сільськогосподарського використання. Інші питання стосувались історико-культурних заповідників, заповідних, охоронюваних археологічних територій, охоронних договорів на пам’ятки культурної спадщини, облікової документації на пам’ятки археології від Немирівської та Липовецької міських рад, Крижопільської селищної ради, земельного відділу Хмільницької міської ради, Махнівської сільської територіальної громади, Райгородської сільської ради.

Експертом став професор кафедри юридичних дисциплін Сумської філії ХНУВС Олексій Шуміло.

Заступниця керівника секретаріату Вінницької обласної Асоціації органів місцевого самоврядування Світлана Буяльська зазначила, що у сфері земельного права у місцевих рад і територіальних громад питання виникають через проблеми мешканців і мають комплексний характер.

Професор детально проаналізував нормативно-правову базу, поняття земель історико-культурного призначення з огляду на їх склад, види об'єктів культурної спадщини відповідно до Закону України «Про охорону культурної спадщини», охорону земель оздоровчого, рекреаційного, історико-культурного, природно-заповідного та іншого природоохоронного призначення. Олексій Шуміло детально розглянув процес укладання охоронних договорів на пам’ятки за допомогою порталу «Дія», а також охарактеризував особливості укладання договорів оренди земель сільськогосподарського призначення, ведення Державного реєстру нерухомих пам’яток України, спрощення процедури оформлення охоронних договорів в умовах воєнного стану та надав вичерпні відповіді на всі поставлені запитання місцевих рад і територіальних громад.

Координатори відділення Юридичної клініки ХНУВС у м. Вінниця Сергій Гіренко і Віталій Найда закликали представників територіальних громад готувати проблемні питання до наступної зустрічі, яка буде присвячена захисту прав військовослужбовців і ветеранів в умовах воєнного стану.

ВЗГ ХНУВС