Представниці відділу міжнародного співробітництва ХНУВС – Світлана Вечірко і членкиня команди «Рівні можливості» Надія Сергієнко – відвідали онлайн-сесію «Неймовірні» / «INCREDIBLE-S», організовану Центром гендерної культури. На заході було представлено проєкт, створений Музеєм жіночої і гендерної історії до 140-річчя жіночого руху.

Учасниці та учасники ознайомились із віртуальною арт-виставкою, а також презентацією історії видатних українських жінок минулого та сучасності.

У сесії взяли участь запрошені експертки з української жіночої історії: докторка історичних наук, професорка кафедри історії України Харківського національного педагогічного університету імені Г.С. Сковороди Ольга Ніколаєнко, літературознавиця, критикеса Ірина Ніколайчук і членкині Центру гендерної культури.

Віртуальна виставка охопила досягнення найвидатніших українок-активісток від початку XIX століття до сьогодення Серед них: педагогиня, організаторка народної освіти Христина Алчевська, громадсько-політична діячка, парламетарка, голова центральної управи Союзу українок Мілена Рудницька, засновниця організованого фемінізму в Україні, письменниця Наталія Кобринська, етносоціологиня, фолькльористка культурологиня, перекладачка Катерина Грушевська, письменниця, літературознавиця, перекладачка Соломія Павличко, гендерна дослідниця, засновниця Музею жіночої і гендерної історії Тетяна Ісваєва. До цього переліку також увійшли репрезентарки жінок-військових, учасниць російсько-української війни: Юлія Паєвська – військовослужбовиця, парамедикиня, волонтерка, доброволиця, командирка підрозділу «Янголи Тайри» і Катерина Поліщук (позивний – «Пташка») – українська поетеса, акторка, парамедикиня-доброволиця Національної гвардії України, кавалер ордена «За мужність» III ступеня.

Кожна із видатних українок, представлених на виставці, вплинула на розвиток ідей жіночої емансипації, рівноправності жінок серед українського суспільства для своїх сучасників і прийдешніх поколінь і зробила особистий внесок у формування нового жіночого обличчя в умовах миру і війни.

ВЗГ ХНУВС