У Харківському національному університеті внутрішніх справ пройшла атестація здобувачів освіти другого (магістерського) рівня вищої освіти зі спеціальності 081 «Право» (поліцейські). Враховуючи положення пунктів 1, 2 постанови Кабінету Міністрів України від 27 березня 2022 р. № 376 «Про внесення зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 19 травня 2021 р. № 497», атестація була організована у формі комплексного іспиту з дисциплін «Кримінальна юстиція: правові доктрини та принципи правотворчості» та «Публічне право: практика тлумачення і застосування». Його метою було визначення ступеню сформованості у слухачів магістратури системи знань, умінь і навичок вирішення теоретичних та прикладних проблем функціонування системи кримінальної юстиції, пов’язаних із кримінальною правотворчістю, застосуванням кримінального і кримінального процесуального законодавства, зокрема й з урахуванням практики Європейського суду з прав людини, а також засвоєння науково-практичних знань про систему публічного права України, перспективи її розвитку.

Державна екзаменаційна комісія перевірила науково-теоретичну (усні відповіді здобувачів освіти на теоретичні питання білету) та практичну підготовку – здатність вирішувати прикладні завдання із завідомо невизначеними умовами. Практичні знання та навички слухачі магістратури продемонстрували на відповідних локаціях, під час вирішення поліцейського квесту, сутність якого зводилась як до проведення, так і фіксації слідчих (розшукових) дій. На локації – місце обстрілу цивільної інфраструктури, із забезпеченням безпекової складової – здійснювався зовнішній і внутрішній огляд пошкодженої будівлі (модельна ситуація – наслідок артилерійського обстрілу цивільного об’єкту), а також виявлення і вилучення слідів воєнного злочину.

До складу екзаменаційної комісії, окрім досвідчених науково-педагогічних працівників університету, увійшла і представниця зовнішнього стейкхолдера – начальниця відділення розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності слідчого відділу Камʼянець-Подільського РУП ГУНП у Хмельницькій області Аліна Косовська. Поєднання теоретичних і практико-орієнтованих підходів в оцінці знань, вмінь і навичок слухачів магістратури, залучення представників основних стейкхолдерів як до проведення навчальних занять, так і до атестації здобувачів освіти є одним з елементів забезпечення якості вищої освіти, що на постійній основі реалізується у Харківському національному університеті внутрішніх справ.

ВЗГ ХНУВС