Для здобувачів вищої освіти факультетів №№ 1, 4, 6 Харківського національного університету внутрішніх справ до Дня Соборності України відділом соціально-гуманітарної роботи було організовано перегляд фільмів «Фосфор» та «Присяга 1919».

Проєкт «Присяга 1919» реалізувало в м. Кам’янець-Подільський міське об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка. Фільм присвячений урочистій присязі Директорії, уряду, чиновників і війська на вірність Українській Народній Республіці, яка відбулася 14 жовтня 1919 року у м. Кам’янець-Подільський біля собору Олександра Невського. Церемонію і парад відвідали представники польської та румунської урядових місій. Українська армія тоді нараховувала 80 тисяч осіб. Головною метою проєкту є встановлення пам’ятника «Присязі на вірність УНР» та утвердження статусу міста Кам’янця-Подільського як важливого свідомісного форпосту у боротьбі за незалежність Української держави.

«Фосфор» – це короткометражний фільм, знятий за участю заслуженого артиста України, військовослужбовця Збройних Сил України Дмитра Лінартовича. Сценарій стрічки написав батько Дмитра – український актор та режисер Костянтин Лінартович, за оповіданням Кам’янець-Подільського письменника Славка Полятинчука. Це стрічка про пригоди ветерана російсько-української війни, який повернувся з району бойових дій, проходить реабілітацію та адаптується до нормального життя. Проте, врешті-решт, повертається до своїх побратимів.

Перегляд таких національно-патріотичних фільмів повсякчас нагадує українцям, що нас завжди рятують традиції та любов.

ВЗГ ХНУВС