На кафедрі соціально-економічних дисциплін Сумської філії ХНУВС відбувся круглий стіл студентсько-курсантського гуртка «Актуальні проблеми розвитку національної економіки в умовах глобалізації» за темою «Протидія кіберзлочинності в Україні: сучасний стан, особливості в умовах війни», організатором якого виступила наукова керівниця здобувачів – доцентка кафедри, кандидатка економічних наук, доцента Світлана Виганяйло.

З доповідями виступили: курсант 1 курсу Дмитро Пустовойт на тему «Протидія кіберзлочинності в Україні в сучасних умовах війни», курсант 1 курсу Андрій Шаповалов – «Сучасні інструменти протидії кіберзлочинам», студентка 1 курсу Дана Ткаченко – «Теоретико-правові основи забезпечення кібербезпеки України», студентка 1 курсу Єлизавета Курило – «Електронний суд України».

За круглим столом обговорили теоретичні і практичні аспекти протидії кіберзлочинам в Україні, зупинились на їх ознаках та класифікації, рекомендаціях щодо запобігання в умовах війни. Інтерес присутніх здобувачів і викладачів викликали інструменти протидії кіберзлочинам на законодавчому рівні, котрі застосовуються у ЄС, зокрема законопроект № 8087, директива Європейської комісії NIS2Directive, спрямована на підвищення загального рівня кібербезпеки в ЄС.

Дискусійні питання щодо інструментів захисту персональних даних під час активного впровадження державою цифрових послуг, розширення спектру, що використовуються юристами, реєстрів, останні приклади хакерських атак забезпечили активність здобувачів і науково-педагогічного складу на науковому заході.

Сумська філія ХНУВС