Відбулося чергове факультативне заняття Школи наукового лідерства Харківського національного університету внутрішніх справ на тему «Бренд науковця: авторський профіль в системі Google Scholar, наукометричних базах Scopus і Web of Science та ідентифікаторі ORCID», яке провела начальниця відділу інформаційно-електронних ресурсів та сервісів наукової бібліотеки ХНУВС Надія Оністрат.

У зустрічі взяли активну участь представники всіх підрозділів університету, курсанти, студенти, слухачі магістратури, аспіранти та ад'юнкти, які були присутні на заході як в офлайн, так і онлайн форматі.

Надія Оністрат зазначила, що бренд науковця – це розгорнута система з великою кількістю елементів. Спікерка проаналізувала особливості роботи із системою Google Scholar або Google Академія, яка індексує повний текст наукових публікацій всіх форматів і дисциплін та дозволяє шукати наукову літературу з різних джерел: статті, дисертації, книги, автореферати й судові рішення. Окремо Надія Оністрат розповіла про ідентифікатор ORCID, який є частиною глобальної цифрової інфраструктури, що допомагає науковцям обмінюватися необхідною інформацією шляхом створення власних наукових профілів. Здобувачів освіти поінформували про базу даних та інструмент для відстеження цитованості статей Scopus, а також про платформу Web of Science, яка охоплює матеріали з природничих, технічних, біологічних, суспільних, гуманітарних наук і мистецтва. Надія Оністрат зазначила, що для реєстрації на зазначених сервісах, ресурсах і платформах здобувачі освіти можуть звернутися до наукової бібліотеки університету, де їм завжди нададуть необхідну допомогу.

Голова Школи Віталій Найда акцентував увагу присутніх на тому, що ці платформи є надзвичайно корисними під час роботи з іноземними джерелами, а також дозволяють зробити процес наукової діяльності інтерактивним, системним та багатоплановим.

Курсанти та студенти університету в межах зустрічі брали активну участь у дискусії, ставили запитання щодо використання сервісів, які дозволяють працювати з вітчизняними джерелами, а також щодо інших питань, які виникають при роботі з інформаційними ресурсами та платформами.

ВЗГ ХНУВС