Харківський національний університет внутрішніх справ неухильно забезпечує високу якість освітніх послуг та орієнтацію на повноцінну реалізацію своєї соціальної місії за будь-яких умов життєдіяльності українського суспільства. З метою забезпечення максимальної відповідності викликам воєнного стану, проактивності та очікуванням стейкхолдерів для здобувачів освіти другого (магістерського) рівня вищої освіти за спеціальністю 081 «Право (поліцейські)» розпочато цикл факультативних занять зі спеціального курсу «Дії слідчо-оперативних груп Національної поліції з документування злочинів, пов’язаних зі збройною агресією проти України». Необхідність у викладанні цього курсу підтверджена практичними підрозділами Національної поліції України та визначена потребою у специфікації підготовки здобувачів освіти до майбутніх умов роботи на деокупованих територіях України, а також інших місцях, що потерпають від вчинення воєнних злочинів, інших кримінальних правопорушень, пов’язаних з російською агресією.

Завідувач кафедри кримінального права і кримінології факультету № 1 доктор юридичних наук, професор Юрій Орлов провів комбіноване заняття за темою «Правові та організаційні засади забезпечення діяльності слідчо-оперативних груп Національної поліції з метою документування злочинів, пов’язаних зі збройною агресією проти України». Він висвітлив низку теоретичних та прикладних питань щодо кримінально-правової кваліфікації воєнних злочинів, організації діяльності слідчо-оперативних груп Національної поліції щодо виявлення, фіксації, збирання доказів вчинення злочинів у контексті збройного конфлікту, а також розглянув типові слідчі ситуації та їх правову оцінку. Здобувачі освіти проявили зацікавленість щодо порушених питань та активно дискутували.

Подальше засвоєння матеріалу зі спеціального курсу «Дії слідчо-оперативних груп Національної поліції з документування злочинів, пов’язаних зі збройною агресією проти України» сприятиме формуванню у здобувачів освіти додаткових знань, умінь та навичок щодо процесуальних, тактичних особливостей проведення окремих слідчих (розшукових) дій, призначення та забезпечення проведення судових експертиз при розслідуванні злочинів, пов’язаних із російською агресією проти України, що, зрештою, націлено на якісну підготовку правників-правоохоронців для несення служби в умовах воєнного стану.

ВЗГ ХНУВС