Захід пройшов у межах взаємодії Харківського національного університету внутрішніх справ із Вінницькою обласною Асоціацією органів місцевого самоврядування та Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Вінницькій області та об'єднав представників територіальних громад і місцевих профільних служб Вінницької області.

Модератором заходу виступила заступниця керівника секретаріату Вінницької обласної Асоціації органів місцевого самоврядування Світлана Буяльська.

Із вітальним словом до учасників заходу звернувся керівник секретаріату Вінницької обласної Асоціації органів місцевого самоврядування Віктор Вікалюк, який подякував керівництву вишу, особисто ректору університету Валерію Сокуренку, за створену дієву платформу обговорення актуальних правових питань для територіальних громад Вінницької області. Він також виразив слова вдячності представникам Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Вінницькій області, які під час організованих зустрічей ділилися практичним досвідом надання правової допомоги громадянам. Віктор Вікалюк впевнений, що така взаємодія з Харківським національним університетом внутрішніх справ буде продовжуватися та охоплювати нові правові питання.

Експертами зустрічі виступили доцентка кафедри цивільного права та процесу факультету № 6 ХНУВС Тетяна Кириченко та завідувачка сектору «Хмільницьке бюро правової допомоги» відділу безоплатної правової допомоги Козятинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ганна Мариніч.

Представники усіх територіальних громад Вінницької області підготували для експертів запитання за темою, що найбільше хвилюють мешканців громад.

Тетяна Кириченко, розкриваючи тему консультативної зустрічі, навела поняття та ознаки шлюбу згідно з вітчизняним законодавством, умови укладання шлюбу, розкрила проблемні аспекти еволюції правового регулювання шлюбних і сімейних відносин в Україні, зарубіжного досвіду регулювання сімейного життя, а також окремі особливості успадкування особами, які не перебувають у зареєстрованому шлюбі.

Ганна Мариніч розповіла про порядок державної реєстрації шлюбу, можливості дистанційного одруження, що відкриті в умовах воєнного стану для українських військовослужбовців та поліцейських, детально розглянула, які особи не можуть перебувати в шлюбі між собою, способи розірвання шлюбу. Під час виступу вона використала практичні кейси із власного досвіду надання правової допомоги, зокрема у спадкових спорах щодо подружнього майна та інших питаннях.

Присутні здобувачі освіти – консультанти Юридичної клініки ХНУВС активно дискутували та отримали фахові вичерпні відповіді на запитання. Здобуті знання юнаки і дівчата використовуватимуть під час надання правової допомоги.

Координатори відділення Юридичної клініки ХНУВС у місті Вінниця Сергій Гіренко та Віталій Найда, підводячи підсумки консультативної роботи в межах першого блоку консультативних зустрічей, подякували керівництву Вінницької обласної Асоціації органів місцевого самоврядування та Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Вінницькій області та закликали представників територіальних громад активно долучатися до розробки програм наступних консультативних зустрічей, які піднесуть партнерство на новий рівень.

ВЗГ ХНУВС