Завідувач кафедри криміналістики, судової експертології та домедичної підготовки факультету № 1 Василь Корнієнко, а також старший викладач цієї ж кафедри Катерина Пензєва взяли участь у п’ятиденному тренінгу для спеціалістів-криміналістів підрозділів криміналістичного забезпечення по швидкій ідентифікації особи людини за ДНК-профілем на приладах ANDE 6C.

Технологія швидкого встановлення ДНК-профіля у польових умовах (Rapid DNA) шляхом автоматичного процесу обробки біологічних зразків активно використовується зарубіжними правоохоронними структурами, силами безпеки та оборони. Вона націлена, насамперед, на ідентифікацію невпізнаних трупів осіб, які постраждали внаслідок активних бойових дій, катастроф тощо шляхом проведення порівняльних біологічних досліджень.

Тренінг відкрив перший заступник Голови Національної поліції України – начальник Головного слідчого управління генерал поліції третього рангу Максим Цуцкірідзе, який підкреслив важливість застосування сучасних методів та засобів проведення ДНК-аналізу в України в умовах війни.

Тренінг складався із теоретичної частини та практичного виконання різного роду досліджень на обладнанні ANDE 6C. У заході також взяли участь представники компанії ANDE, які надавали методичну допомогу та супроводжували процес навчання. До складу навчальних груп увійшли спеціалісти-криміналісти, а також педагогічний персонал закладів вищої освіти системи МВС України. Представники Харківського національного університету внутрішніх справ працювали в групі разом зі спеціалістами відділу криміналістичного забезпечення ГУНП Закарпатської області.

Учасники тренінгу брали біологічні зразки букального епітелію людини та встановлювали ДНК-профіль, проводили змиви з різних поверхонь (пластик, папір) для проведення порівняльного дослідження, брали проби з інших зразків (волосся з цибулиною, кісткові останки тощо).

Завершився тренінг доповіддю кожної робочої групи за результатами проведених ДНК-досліджень, дискусіями та загальними висновками. Кожен учасник отримав сертифікат про проходження навчання.

ВЗГ ХНУВС