Доцентка кафедри гуманітарних дисциплін Сумської філії ХНУВС кандидатка філософських наук Тетяна Пономаренко та академік Української технологічної академії, професор кафедри бізнес-економіки та адміністрування СумДПУ імені А.С. Макаренка, доктор економічних наук, доцент Віталій Омельяненко провели інтегроване заняття на тему «Філософія науки. Проєктна діяльність здобувачів вищої освіти та грантові можливості» для здобувачів вищої освіти спеціальності «Право». Заняття відбулося в межах навчальної дисципліни «Філософія».

Віталій Омельяненко, маючи багатократний досвід керівництва грантовими проєктами, фінансованими міжнародними організаціями та Міністерством освіти і науки України, висвітлив основні характеристики сучасних проєктів, особливості індустрії 4.0 та необхідність формування навичок для здійснення проєктної діяльності, презентував трикутник управління проєктами, а також особливості побудови «дерева проблем» та «дерева цілей».

Тетяна Пономаренко поділилася досвідом участі в науково-дослідних проєктах, що виконувалися на замовлення МОН України. Вона підкреслила, що грантова та проєктна діяльність в освіті є запорукою успішного формування у здобувачів вищої освіти навичок soft skills.

Разом зі здобувачами вищої освіти науковці обговорили важливі риси, притаманні проєктам, що першочергово заслуговують на фінансування, класифікацію донорів й основні характеристики грантових конкурсів, актуальність тем досліджень, зокрема тих, що стосуються сталого розвитку та повоєнної відбудови нашої держави. 

В умовах сучасності розроблення наукових проєктів та участь у різноманітних програмах фінансування, які організовують вітчизняні та зарубіжні донори, є ключовим фактором конкурентоспроможності закладів вищої освіти України у період воєнного стану та повоєнної відбудови.

Учасники заходу дискутували та отримали корисні посиланнями на актуальні конкурси та гранти для студентської молоді та молодих учених.

Сумська філія ХНУВС