У Харківському національному університеті внутрішніх справ відбувся круглий стіл англійською мовою для слухачів магістратури «Міжнародний досвід протидії та попередження домашнього насильства», організований кафедрою іноземних мов факультету №4. 

Відкрив захід проректор університету доктор юридичних наук, професор, заслужений юрист України полковник поліції Олександр Музичук, який зазначив, що сьогодні надзвичайно важливо аналізувати питання безпеки в країні, суспільстві, сім’ї. Щороку поліція реєструє чимало звернень щодо домашнього насильства. На жаль, з проблемою останнього стикається чимало українців. Цей вид правопорушення не втратив актуальності під час воєнних дій. Потрясіння в суспільстві, втрата близьких чи роботи, вимушена зміна проживання, психологічна напруженість можуть сприяти збільшенню випадків домашнього насильства.

На заході був присутній декан факультету № 1 кандидат юридичних наук, доцент підполковник поліції Віталій Романюк, який відмітив, що останніми роками в Україні прийнято низку законодавчих актів, спрямованих на попередження насильства в сім’ї та над дітьми. Він визначив, що основою діяльності має стати міжвідомча взаємодія, тобто спільна діяльність різних фахівців – держслужбовців, соціальних працівників і соціальних педагогів, освітян, правоохоронців, медиків. Зокрема організація роботи сучасних правоохоронних органів України потребує вивчення кращих закордонних практик.

Декан факультету № 4 доктор юридичних наук, професор підполковник поліції Микола Марчук наголосив, що насильство є однією з найбільш розповсюджених форм порушення прав людини. Зазвичай, найбільше страждають від насильства жінки, діти та люди похилого віку. Найпоширенішим і найcкладнішим для протидії є домашнє насильство. Насильство в сім’ї або родині притаманне для багатьох держав, незважаючи на їх позитивні здобутки у законодавчій, політичній та практичній сферах. І саме порівняння міжнародного та вітчизняного досвіду і використання кращих закордонних практик сприяє покращенню законодавства України.

Завідувачка кафедри іноземних мов факультету № 4 кандидат педагогічних наук, доцент Олена Статівка відзначила важливість знання іноземної мови для сучасної молодої людини, що надає їй нові можливості для професійного зростання, набуття досвіду, розширення світогляду, удосконалення та підвищення ефективності своєї роботи. 

Доповідачі розглянули такі питання: європейські стандарти ефективної протидії домашньому насильству; спеціальні заходи щодо протидії домашньому насильству; подолання наслідків домашнього насильства; соціально-психологічні фактори виникнення та розвитку насильства у подружніх стосунках; засоби реабілітації постраждалих від насильства в Німеччині, Індії, США, Великій Британії та інших країнах.

ВЗГ ХНУВС