Відбулася консультативна зустріч із місцевими радами і мешканцями територіальних громад Вінницької області з актуальних правових питань на тему «Попередження та протидія домашньому насильству в Україні».

Захід пройшов у межах взаємодії Харківського національного університету внутрішніх справ із Вінницькою обласною Асоціацією органів місцевого самоврядування та Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Вінницькій області, а також об’єднав понад 50 представників територіальних громад і місцевих профільних служб Вінницької області під час надання консультацій з понад 12 правових питань.

Модератор заходу – заступниця керівника секретаріату Вінницької обласної Асоціації органів місцевого самоврядування Світлана Буяльська.

Експертами виступили старший викладач кафедри поліцейської діяльності та публічного адміністрування факультету № 3 ХНУВС Олександр Король та директорка Вінницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Наталя Смішна.

Перед проведенням консультативної зустрічі представники усіх територіальних громад Вінницької області підготувати тематичні запитання для експертів, що найбільше хвилювали мешканців громад. Вони надійшли від відділу соцзахисту Тиврівської селищної ради, КЗ «Центр надання соціальних послуг» Якушинецької сільської ради, КЗ «Центр надання соціальних послуг» Липовецької міської ради.

Наталя Смішна, відповідаючи на запитання громад, детально проаналізувала положення Порядку взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі, зокрема в контексті співпраці Вінницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги з Вінницьким міським центром соціальних служб та Службою у справах дітей Вінницької міської ради. Експертка окремо зупинилася на останніх змінах у вітчизняному законодавстві, яке регламентує окремі аспекти запобігання та протидії домашньому та ґендернозумовленому насильству, розглянула випадки, у яких особи, постраждалі від домашнього насильства, мають право отримати безоплатну правову допомогу, а також типові порушення, що мають місце при документуванні фактів домашнього насильства.

Олександр Король розповів про відсутність дієвих та впливових методів реагування на випадки вчинення домашнього насильства, детально розглянув перспективні напрями взаємодії територіальних громад із поліцією. На основі значного практичного досвіду Олександр Король розглянув проблемні аспекти відповідальності кривдників за вчинення домашнього насильства, проаналізував положення Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству». Він також відповів на запитання від громад про особливості проходження програми для кривдників, виплати аліментів, можливості анонімного повідомлення про факти домашнього насильства тощо.

Координатори відділення Юридичної клініки ХНУВС у місті Вінниця Сергій Гіренко та Віталій Найда, підводячи підсумки плідної консультативної роботи у межах зустрічі, зазначили, що співпраця відділення Юридичної клініки університету з Вінницькою обласною Асоціацією органів місцевого самоврядування та Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Вінницькій області буде продовжуватися та закликали представників територіальних громад пропонувати свої ідеї щодо тем подальших консультативних зустрічей.

ВЗГ ХНУВС