У Харківському національному університеті внутрішніх справ відбулася V Міжнародна науково-практична конференція «Сучасні проблеми правового, економічного та соціального розвитку держави».

До участі у конференції були запрошені фахівці вищих навчальних закладів Молдови, зокрема, з Академії «Штефан чел Маре» МВС Республіки Молодва, представники ОБСЄ. Також взяли участь фахівці з різних міст України – Києва, Дніпра, Житомира, Запоріжжя, Одеси, Харкова. Тези своїх доповідей надали понад 150 науковців, які представляють вищі навчальні заклади України.

Відкрив конференцію ректор Харківського національного університету внутрішніх справ доктор юридичних наук, доцент Валерій Сокуренко. Він відзначив актуальність питань, винесених для обговорення. «Конференція присвячена актуальним проблемам пошуку шляхів та розвитку як України, так і сусідніх держав, визначенню ролі та місця держави в умовах трансформації правової, економічної, соціальної та культурної систем, реформуванню органів внутрішніх справ та утвердженню нової національної поліції, реформуванню національного законодавства та приведення його у відповідність до європейських стандартів, вимог ринкової економіки та викликів геополітики», – зазначив ректор.

 Прокурор Харківської області, державний радник юстиції 3-го класу Юрій Данильченко, виступаючи на науковому засіданні, зупинився на надзвичайно актуальному для України питанні – сепаратизмі, який становить надзвичайну загрозу «економічному та соціальному розвитку України, і на який негативно впливає гібридна війна, розв’язана на Сході України».

Академік Національної академії правових наук України, доктор юридичних наук, професор Олександр Бандурка наголосив на тому, що усі напрями – правовий, економічний та соціальний розвиток держави, за якими відбуваються обговорення, взаємопов’язані один з одним, і розглядати їх окремо не варто. Всі напрацювання конференції будуть узагальнені та передані до Києва для їх врахування у подальшій роботі.  

У конференції взяли участь представники Адміністрації Президента України, Апеляційного суду Чернігівської області, Управління муніципального розвитку Житомирської міської ради, Головного управління Державної фіскальної служби у Дніпропетровській області, Чемеровецького відділення поліції Городоцького відділу поліції ГУНП в Хмельницькій області, Управління інформаційного забезпечення ГУНП в Харківській області, Поліцейського центру бойових мистецтв «Закон і порядок».

Одним із основних завдань сучасної держави є реалізація ефективної правової, економічної, соціальної та культурної політики, спрямованої, насамперед, на потреби громадян. Україна сьогодні перебуває у непростій геополітичній ситуації, несучи тягар неоголошеної війни, доводячи своє право на власний вибір шляхів розвитку. Триває складний процес реформування всієї правової системи та її адаптації до нових соціально-політичних та економічних умов. Відбуваються доленосні реформи в усіх сферах буття нашого народу. Започатковані в Україні правова і судова реформи, різноманітні економічні та соціокультурні перетворення мають базуватися на сучасних теоретичних і методологічних засадах, тобто потребують комплексного, фундаментального аналізу, наукового обґрунтування й визначення стратегії, що стало предметом обговорення конференції.

Теми, за якими працювали учасники конференції, це – гуманітарні аспекти соціального розвитку держави; сучасні проблеми правової системи України; протидія злочинам правоохоронними органами; економічна безпека держави та суб’єктів господарювання тощо.

Під час роботи конференції науковці пропонували свої погляди на визначення ролі та місця людини у політичному, економічному та соціокультурному житті країни; соціально-економічних та культурних засад гуманітарного розвитку України; теоретичних проблем розвитку окремих елементів правової системи України; шляхів реформування правоохоронних органів та специфіки їхньої діяльності щодо протидії правопорушенням; покращення забезпечення прав, свобод та законних інтересів громадян завдяки ефективному функціонуванню правової системи тощо.

За матеріалами тез, надісланих на конференцію, підготовлено та надруковано збірник, в який увійшли усі доповіді науковців.

 

ВЗГ ХНУВС