Приватна нотаріус Сумського міського нотаріального округу Анна Лисенко та професор кафедри юридичних дисциплін Сумської філії ХНУВС Олексій Шуміло провели бінарне заняття із навчальної дисципліни «Судові та правоохоронні органи України» за темою «Органи та установи юстиції».

Анна Лисенко – випускниця Сумської філії Харківського національного університету внутрішніх справ – розповіла про етапи свого професійного становлення у цій професії після закінчення закладу вищої освіти. Під час заняття учасники розглянули такі питання: «Поняття нотаріату. Система нотаріальних органів в Україні, їх завдання і значення»; «Правове становище нотаріуса»; «Вимоги, що ставляться до осіб, які бажають займатися нотаріальною діяльністю»; «Цифровізація нотаріату» тощо. Анна Лисенко більш детально зупинилася на питанні щодо цифровізації нотаріату. Якщо нотаріус засвідчує справжність підпису на документах (заяви на виїзд дитини за кордон), то зараз існує проєкт закону, щоб це можна було зробити в «Дії» – мобільному застосунку, що розроблений Міністерством цифрової трансформації України.  

Здобувачі вищої освіти дізналися про передову нотаріальну практику, коли нотаріуси Київського міського нотаріального округу накладають qr-коди на нотаріальні документи та функціонування системи е-нотаріат та електронного архіву нотаріуса.

Анна Лисенко підготувала змістовну презентацію, відповіла на запитання щодо порядку проходження стажування, тестування та особливостей деяких нотаріальних дій, а також запросила студентів у майбутньому пройти виробничу практику в органах нотаріату.

Сумська філія ХНУВС