Завідувач науково-дослідної лабораторії з проблем психологічного забезпечення правоохоронної діяльності ХНУВС Олексій Сердюк взяв участь у прес-конференції на тему «Діти війни. Якими зростають підлітки в Україні?», яка відбулась у Харківському прес-клубі.

Розмова йшла про те як допомогти дітям пройти крізь виклики війни, куди звернутися у разі проблем, чи забезпечує соціальний захист дітей держава, хто повинен розвивати психологічну стійкість у дітей та надавати їм необхідну допомогу. Окрема увага була приділена проблемі самогубств. Було висвітлено результати «Українського Лонгітюдного дослідження» та дослідження «Молодь та Наркотики», що проводяться поліцейським вишем у складі міжнародного дослідницького консорціуму.

Разом з Олексієм Сердюком у заході взяли участь Георгій Даниленко – директор Державної установи «Інститут охорони здоров’я дітей та підлітків Національної академії медичних наук України» та Максим Жидко – декан гуманітарно-правового факультету Національного аерокосмічного університету імені М.Є. Жуковського «ХАІ», кандидат психологічних наук.

Результати досліджень, проведених ХНУВС показують, що суїцидальна поведінка серед підлітків і молодих людей (17-25 років) під час повномасштабної війни зростає, але незначно:
- 29% до війни і 32% під час війни повідомили, що їхні друзі мали суїцидальні думки;
- 41% до війни і 48% під час війни розмовляли з кимось на теми, пов'язані з самогубством;
- 5% до війни і 4% під час війни отримували пропозиції покінчити життя самогубством;
- 25% до війни і 25% під час війни мали думки про самогубство;
- 14% до війни і 16% під час війни планували покінчити життя самогубством;
- 5% до війни і 6% під час війни робили спроби самогубства;
- 9% до війни та 12% під час війни мають родичів або друзів, які намагалися покінчити життя самогубством, але вижили;
- У 7% до війни та у 11% під час війни є родичі чи друзі, які покінчили життя самогубством.

Наші результати також показують, що професійна психологічна допомога, на жаль, не є популярним способом подолання психологічних проблем. Лише 7% до війни і 9% під час війни звертаються за професійною допомогою до лікарів, 11% до війни і 16% під час війни звертаються за професійною допомогою до психологів.

Посилання на відео: https://www.youtube.com/live/-wzfIDwSDdk?si=LLIkCZ9412-I0fKe

ВЗГ ХНУВС