Відбулася друга консультативна зустріч для місцевих рад та мешканців територіальних громад Вінницької області з актуальних правових питань на тему «Актуальні питання трудового та земельного права в умовах воєнного стану». Захід відбувся у межах взаємодії університету з Вінницькою обласною Асоціацією органів місцевого самоврядування та Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Вінницькій області. Модераторами заходу були керівник Секретаріату Вінницької обласної Асоціації органів місцевого самоврядування Віктор Вікалюк та заступник керівника Секретаріату Світлана Буяльська.

Експертами виступили завідувач кафедри трудового та господарського права факультету №2 ХНУВС Костянтин Мельник, професор кафедри юридичних дисциплін Сумської філії ХНУВС Олексій Шуміло, директор Гайсинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ірина Лісова та головний юрист Центру Олександр Остапенко.

Перед проведенням консультативної зустрічі представники усіх територіальних громад Вінницької області мали можливість підготувати для експертів тематичні питання, які найбільше хвилюють мешканців громад. Такі питання надійшли від Іллінецької та Липовецької міських рад, а також від Шаргородської територіальної громади.

Костянтин Мельник, відповідаючи на питання Іллінецької міської ради, проаналізував зміни до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин в умовах воєнного стану, зокрема положення Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» та Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин».

Олексій Шуміло, відповідаючи на питання у площині земельного права, розглянув можливість затвердження розроблених до воєнного стану в Україні проєктів землеустрою щодо введення земельних ділянок у власність громадян, а також прокоментував окремі положення Земельного кодексу України.

Директор Гайсинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ірина Лісова та головний юрист центру Олександр Остапенко на прохання представників громад прокоментували рішення суду, яке набрало законної сили. Його суть полягала в тому, що органи місцевого самоврядування зобов’язані надати дозвіл громадянину на виготовлення проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність для особистого селянського господарства з урахуванням Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану».

Водночас у ході проведення самої зустрічі у представників громад виникали й інші питання, зокрема від Війтівецької та Джуринської об’єднаних територіальних громад, Крижопільської селищної ради, на які експерти надали фахову відповідь.
Координатори відділення Юридичної клініки ХНУВС у місті Вінниця Сергій Гіренко та Віталій Найда, підводячи підсумки плідної консультативної роботи у межах зустрічі, звернули увагу представників громад на готовність Юридичної клініки вишу за підтримки Вінницької обласної Асоціації органів місцевого самоврядування та у співпраці з Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Вінницькій області й надалі надавати відповіді на різнопланові проблемні правові питання із життя територіальних громад Вінницької області в умовах воєнного стану.

ВЗГ ХНУВС