Викладач кафедри тактичної та спеціальної фізичної підготовки факультету № 3 Харківського національного університету внутрішніх справ Владислав Бурхайло пройшов заключний курс для парамедиків «Курс для тренерів» (теоретичні основи з медицини та педагогіки, практична робота в бригадах парамедиків або лікарні). Захід був організований Євроатлантичним центром НАТО з координації реагування на катастрофи спільно з Департаментом із надзвичайних ситуацій Міністерства внутрішніх справ Румунії, а також за участі інструкторів Національного навчального центру екстреної медичної допомоги та евакуації, підпорядкованого Департаменту з надзвичайних ситуацій Міністерства внутрішніх справ Румунії. Курс для тренерів пройшли представники з України та Республіки Молдова.

Навчальний процес поділили на теоретичну підготовку та практичні заняття у вигляді сценаріїв з використанням симуляційних манекенів, напівавтоматичних дефібриляторів, автоматичних аспіраторів, мобілізаційних мішків, подушок амбу, машин для відпрацювання розблокування потерпілої особи, гідравлічних ножиць, гідравлічних поршнів та захисних подушок.

Учасники опанували методику «Базова підтримка життя» (Basic Life Support) відповідно до протоколу BLS ERC:2015 року. Протокол BLS розроблений Американською Асоціацією Серця (American Heart Organisation) разом із Європейською Радою Реанімації (European Resuscitation Counsil) і є загально прийнятим у більшості країн світу. Ключова концепція курсу BLS – це ланцюг виживання, що включає: перевірку безпеки і свідомості; привернення уваги; перевірку і відновлення прохідності дихальних шляхів; виклик екстрених служб; серцево-легеневу реанімацію.

Практична частина була присвячена чергуванням у лікарні та у складі бригад парамедиків (SMURD). Під час чергувань з каретами швидкої допомоги учасники курсу відпрацювали зупинку кровотечі, використання напівавтоматичних дефібриляторів, оксигенотерапію, первинний та вторинний огляд потерпілої особи. Вони також засвоїли алгоритм дій безпечного деблокування потерпілого з автомобіля у разі дорожньо-транспортної пригоди.

Протягом навчального курсу було опрацьовано наступні теми: юридична відповідальність; правила і безпека рятівника; комунікація з оператором і робота в групі; огляд місця події; загальна анатомія людини (анатомія серця, опорно-рухомого апарату, дихальної системи, серцево-судинної системи); оцінка свідомості AVPU, шкала коми Глазго; первинний огляд постраждалого АВС; вторинний огляд постраждалого АВСDE; забезпечення прохідності дихальних шляхів потерпілого; алгоритм виклику бригади екстреної медичної допомоги; проведення серцево-легеневої реанімації; надання допомоги при утопленні; надання допомоги при травмах (переломах кісток, вивихах, ударах м’яких тканин); політравми, гемостаз; термічні ураження високою і низькою температурою; судоми і отруєння; симптоматики шокових станів; навички безпечного використання автоматичного і полуавтоматичного зовнішнього дефібрилятора; переведення потерпілого в безпечне стабільне бокове положення; відпрацювання навичок користування мішком AMBU; вимірювання життєво важливих показників; перша допомога вагітним; сортування S.T.A.R.T. (jump START); транспортування потерпілого до лікарні тощо.

Здобуті знання будуть використані під час лекційних і практичних занять з домедичної підготовки та тактичної медицини для курсантів Харківського національного університету внутрішніх справ та в подальшому стануть в нагоді працівникам поліції, які безпосередньо залучатимуться до надання допомоги цивільному населенню під час виконання службових обов’язків, у випадках надзвичайних і кризових ситуацій в умовах війни та мирного часу.

Після успішного складання іспитів Владислав Бурхайло отримав відповідний сертифікат.

ВЗГ ХНУВС