Характерною особливістю інформаційного середовища в умовах війни є фейкові новини та маніпуляції. Саме тому науково-педагогічним працівникам необхідно бути інформованими, свідомими та критичними користувачами й дотримуватися принципів і підходів інформаційної гігієни.

Завідувачка кафедри соціально-економічних дисциплін Сумської філії ХНУВС кандидатка економічних наук, доцентка Олена Лук’янихіна взяла участь у тренінгу на тему «Робота з інформаційним середовищем Телеграму», організованому ГО «Вікімедіа Україна» та Національним Демократичним Інститутом (НДІ).

Напрацювання експертки Юлії Дукач – керівниці відділу дослідження інформації Texty.org.ua, кандидатки соціологічних наук та їх обговорення учасниками – представниками громадських організацій, науковцями, викладачами та іншими зацікавленими цією тематикою, точилося навколо таких питань: що не так з телеграм; що таке журналістські стандарти та чому вони важливі; російський вплив у Телеграм; найпопулярніші українські інформаційні канали. Що ми про них знаємо; що може допомогти зрозуміти чи можна довіряти телеграм-каналу.

Фахова доповідь Юлії Дукач і яскраві приклади низки телеграм-каналів – таких, що викликають довіру, а також сумнівних за походженням і поданою інформацією, особливості їх діяльності, вплив на суспільство в умовах війни викликали жваве обговорення присутніх.

Участь Олени Лук’янихіної у тренінгу підтверджена сертифікатом, а опрацьовані на тренінгу алгоритми сприяють удосконаленню навичок критичного мислення, розуміння принципів безпечного користування телеграм-каналом і споживання його інформаційного контенту.

ВЗГ ХНУВС