Завідувач кафедри кримінального прав і кримінології Юрій Орлов привітав учасників засідання, наголосив на вагомій ролі університетської молоді у формуванні, зміцненні та реалізації інтелектуального потенціалу нації у тому числі в умовах протистояння збройній агресії РФ, необхідності збереження державності, культурної та національної ідентичності українців. Юрій Орлов окреслив стратегічно важливі напрями наукового забезпечення протидії злочинності кримінологічними та кримінально-правовими засобами, зокрема розробку проблем відтворення сучасного російського фашизму, зумовлених його функціонуванням злочинів агресії, воєнних злочинів, злочинів проти людяності, а також геноцидальних практик. 

Голова наукового гуртка професор кафедри Андрій Ященко привітав онлайн учасників засідання, побажав плідної роботи, а також визначив зміст наукового запиту у розробці інноваційної кримінально-правової політики держави в умовах війни і повоєнного транзиту.

Доцент кафедри Тетяна Шевчук ознайомила присутніх із Планом роботи наукового гуртка кафедри на 2023-2024 навчальний рік. Окремо вона зосередила увагу на особливостях взаємодії курсантів з науковими керівниками під час здійснення наукової діяльності, особливостях методології наукового пошуку, організації дослідження, забезпечення об’єктивності та репрезентативності його результатів.

Викладач кафедри Олена Гораш окреслила перспективні напрями наукових досліджень, зокрема: кримінально-правові та кримінологічні проблеми протидії злочинності в умовах воєнного стану; кримінальна відповідальність за воєнні злочини та злочини проти людяності; використання технологій штучного інтелекту у протидії злочинності; проблеми кримінально-правової кваліфікації кримінальних правопорушень; стан та тенденції злочинності неповнолітніх; ризики торгівлі людьми та експлуатації щодо жінок в умовах воєнного стану; гендерний складник кримінально-правової політики: проблеми та перспективи; кримінальна відповідальність за сексуальне насильство в умовах збройного конфлікту; особливості захисту персональних даних кримінально-правовими та кримінологічними засобами; доктринальні та правозастосовні проблеми розробки нового Кримінального кодексу України.

Наприкінці засідання було заохочено найбільш активних членів наукового гуртка за результатами минулого навчального року. Курсантка 4 курсу факультету № 1 Софія Перепеліцина, курсантка 3 курсу факультету № 1 Юлія Титаренко та курсантка 2 курсу факультету № 1 Анастасія Петрович отримали друковані екземпляри монографії «Злочинність і протидія їй в умовах війни: кримінально-правовий та кримінологічний виміри» (2023) під авторством завідувача кафедри Юрія Орлова.

ВЗГ ХНУВС