Щойно побачила світ нова монографія «Поліція / міліція в Україні  з XVIII століття і до сьогодення: наукове видання у семи томах.Т4: Міліція в Україні в роки німецько-радянської  війни та повоєнний період (червень 1941 - березень 1953 рр.): історико-правове дослідження (Харків: Майдан, 2023. 504 с.), підготовлена колективом авторів у складі: академік НАПрН України, доктор юридичних наук, професор, заслужений юрист України Олександр Бандурка, доктор історичних наук, професор, заслужений працівник освіти України Володимир Греченко, член-кореспондент НАПрН України, доктор юридичних наук, професор, заслужений юрист України Олександр Ярмиш.

Монографію присвячено недостатньо дослідженій темі в історико-правовій науці – організації та діяльності міліції України в 1941–1953 -х роках. Ця книга є четвертою в унікальному  циклі робіт авторів з історії поліції та міліції на теренах України.

Історія органів охорони правопорядку завжди викликала неабиякий інтерес у істориків, істориків права, політологів, кримінологів, соціологів, психологів, представників самих цих органів та багатьох інших фахівців різних галузей життєдіяльності та просто читачів. Вочевидь  це тому, що діяльність правоохоронних органів тісно пов’язана з вічними для людства проблемами добра і зла, справедливості, злочину і покарання. Ще однією причиною такої уваги є те, що діяльність цих органів має безпосередній зв'язок із певною утаємниченістю, використанням оригінальних прийомів та методів роботи. Важливим є також те, що від діяльності цих органів залежать життя і долі дуже багатьох людей, кількість яких може вимірюватися числами з багатьма нулями. Таким чином вплив цих органів на історію як «ззовні», так і «зсередини», не викликає сумнівів.

Дослідники аналізують діяльність міліції упродовж двох різних періодів: німецько-радянської війни та у повоєнні роки, відзначаючи особливості її роботи на кожному із вказаних етапів. Розглянуто питання про зміни в організації міліції, її підпорядкуванні та структурі, кадрове забезпечення, протидію злочинності, охорону громадського порядку та адміністративну діяльність.

Книга розрахована на науковців і практичних працівників поліції, ветеранів міліції, курсантів і студентів, краєзнавців – усіх, хто цікавиться історією органів охорони правопорядку. На черзі наступна, п’ята книга семитомника, над якою автори вже розпочали роботу.

ВЗГ ХНУВС