Курсанти групи 16-4 факультету № 2 Харківського національного університету внутрішніх справ разом із куратором групи доцентом кафедри трудового та господарського права підполковником поліції Валентиною Гончарук відвідали Курязьку виховну колонію Управління Державної пенітенціарної служби України в Харківській області, яка розташована у с. Подвірки Дергачівського району Харківської області.

Курязька виховна колонія – це колонія для утримання неповнолітніх осіб чоловічої статі, засуджених до позбавлення волі на певний строк. Сьогодні в установі утримується 79 вихованців. Це, у більшості, юнаки віком від 14 до 18 років. Також для закріплення позитивних результатів виправлення або для закінчення загальноосвітнього навчання вихованці можуть залишатися в колонії до 22 років. Функціонує два відділення соціально-психологічної служби.

Свою назву колонія отримала від річки Куряж та поселення Куряжанка, біля яких 28 квітня 1673 року було засновано Преображенський монастир. Після 1917 року Преображенський монастир став використовуватися як дитячий будинок, а 15 червня 1926 року сюди переїхала дитяча колонія імені Максима Горького на чолі з керівником – талановитим вихователем Антоном Макаренком.

Курсанти ознайомилися з історією створення та розвитку колонії, умовами утримання та навчання вихованців колонії, відвідали музей А. С. Макаренка.

ВЗГ ХНУВС