Це перший номер збірника після його включення до переліку наукових фахових видань України (юридичні науки, спеціальності – 081, 262), в яких можуть публікуватися результати дисертаційних робіт на здобуття наукових ступенів доктора наук, кандидата наук та ступеня доктора філософії, категорії «Б» (наказ Міністерства освіти і науки України від 20.06.2023 р. № 768). До нього увійшли актуальні статті, присвячені як фундаментальним, так і прикладним проблемам протидії злочинності кримінально-правовими, кримінологічними та іншими засобами, у тому числі й в умовах воєнного часу.

Кримінально-правовий сегмент наукових пошуків воєнного часу означений статтею «Проблеми кримінальної відповідальності за  незаконне переміщення осіб в контексті збройного конфлікту: науковий аналіз законодавчих ініціатив» під авторством докторів юридичних наук, професорів, Олексія Литвинова, Юрія Орлова та Андрія Ященка. Стаття презентує експертний науковий аналіз законопроєктів, якими пропонується внесення змін та доповнень до Кримінального кодексу України з питань кримінальної відповідальності за незаконне (насильницьке) переміщення осіб в умовах збройного конфлікту в Україні. З урахуванням положень міжнародного кримінального, гуманітарного права, практики діяльності міжнародних судів ad hoc, а також вітчизняної доктрини кримінального права здійснено висновки, висловлено критичні судження щодо окремих положень законопроєктів, сформовано авторські пропозиції у виді альтернативних проєктів законів про кримінальну відповідальність.

У руслі кримінологічного забезпечення національної безпеки України представлена й стаття доктора юридичних наук, професора Юрія Орлова – «Картографія російського фашизму: кримінолого-психоаналітична розмітка». У ній встановлені, описані та пояснені тенденції у змінах криміногенної обстановки в Україні в умовах війни, що фіксуються широкими траєкторіями кількісних та якісних трансформацій у рівні, структурі як ординарної злочинності, так і військово-політичної (злочини агресії, воєнні, військові злочини, кримінальні правопорушення проти основ національної безпеки), а також кримінального радикалізму. Останній, як в актуальному, так і перспективному плані пов’язується з активізацією відтворення кримінальних правопорушень на ґрунті ненависті. Війна, попри очікування, не послабила, а посилила, закріпила українські фронтири. Імовірно, кількісно популяція носіїв російсько орієнтованих наративів, дискурсу зменшилась. Водночас завдяки фактору конкуруючої віктимності, ресентименту глибина фронтирів, розрив соціальної дистанції зросли. Це становитиме додатковий і вельми істотний чинник ускладнення поствоєнного перехідного правосуддя в Україні, особливо у Східному та Південному регіонах країни. Прогнозування цього чинника, його врахування у розробці вітчизняної концепції перехідного правосуддя – одна з умов запобігання злочинам на ґрунті ненависті за політичною та національною ознаками. Крім того, обґрунтовується, що визначальним фактором збереження кримінальних загроз національній безпеці лишається феномен сучасного російського фашизму, протидія якому – справа всіх цивілізованих народів світу.   

Низка статей збірника присвячена дослідженню проблем прикладного характеру у сфері протидії злочинності: кримінальній відповідальності за недбале ставлення до військової служби та ефективності її індивідуалізації в окремих формах, особливостям застосування та шляхам удосконалення закону про кримінальну відповідальність за дитячу порнографію, європейському досвіду протидії створенню та поширенню дитячої порнографії, використанню штучного інтелекту у кримінально-превентивних цілях, природі кримінального радикалізму, протидії організованій злочинності в умовах війни тощо.

Збірник наукових праць розрахований на наукових, науково-педагогічних працівників, правоохоронців-практиків, здобувачів освіти, а також усіх, хто цікавиться проблемами реформування кримінальної юстиції.

Із текстом збірника можна ознайомитись за посиланням: http://vca.univd.edu.ua/index.php/vca/issue/view/9  (Вісник Кримінологічної Асоціації України: зб. наук. пр. / Харків. нац. ун-т внутр. справ, Кримінолог. асоц. України; голов. ред. О. М. Бандурка. Харків: ХНУВС, 2023. № 1 (28). 188 215 с. ISSN 2304-4756).

ВЗГ ХНУВС