У Харківському національному університеті внутрішніх справ відбулися урочисті заходи з нагоди випуску слухачів курсів спеціалізації поліцейських офіцерів громад. Це ще один випуск фахівців, яких університет підготував за новим світовим зразком. Поліцейські – представники багатьох областей, успішно пройшли навчання із загальноправових дисциплін, домедичної, тактико-спеціальної та вогневої підготовки, вдосконалили навички керування автотранспортом.

У заході з нагоди випуску взяли участь ректор Харківського національного університету внутрішніх справ генерал поліції третього рангу Валерій Сокуренко, начальник Департаменту превентивної діяльності Національної поліції України підполковник поліції Максим Ахрамєєв, начальниця Управління взаємодії з громадами Департаменту превентивної діяльності НПУ капітан поліції Майя Бреславська, начальник ГУНП у Вінницькій області полковник поліції Іван Іщенко, заступник директора регіонального програмного офісу ІСІТАР в Україні Тімоті Яновик, старший радник з правоохоронних питань Регіонального програмного офісу ІСІТАР в Україні Найкі Пріжоно, проректори університету, керівництво інституту післядипломної освіти.

Розпочався захід внесенням Прапора університету, підняттям Державного Прапора України та виконанням Державного Гімну України. Присутні вшанували хвилиною мовчання світлу пам’ять, силу духу, стійкість та героїчний подвиг воїнів, правоохоронців, усіх полеглих під час виконання бойових завдань та службових обов’язків, а також мирних громадян, які загинули внаслідок збройної агресії РФ проти України.

Після вручення свідоцтв про успішне завершення навчання випускників курсів привітав начальник Департаменту превентивної діяльності Національної поліції України підполковник поліції Максим Ахрамєєв: «Сьогодні важливий день у вашому житті. Ви приєдналися до потужної команди поліцейських офіцерів громади, що базується на нових цінностях та пріоритетах. Упевнений, набуті знання і навички дозволять вам побудувати безпековий простір, налагодити комунікацію з жителями, а для голів громади – стати надійним партнером».

Начальниця Управління взаємодії з громадами Департаменту превентивної діяльності Національної поліції України капітан поліції Майя Бреславська подякувала міжнародним партнерам ICITAP за супровід навчання, керівництву, викладачам, працівникам Харківського національного університету внутрішніх справ та зазначила, що кожен поліцейський офіцер громади має усвідомлювати покладену на нього  відповідальність: «Служіть чесно, віддано! У вас все вийде, адже вас готували найкращі викладачі, тренери, інструктори. Я особисто у вас вірю! Оберігайте свої громади, від вас залежить безпека людей».

Заступник директора регіонального програмного офісу ІСІТАР в Україні Тімоті Яновик звернувся до присутніх українською мовою та подякував керівництву Міністерства внутрішніх справ, ректору Харківського національного університету внутрішніх справ Валерію Сокуренку за підтримку проєкту «Поліцейський офіцер громади». У своєму виступі Тімоті Яновик побажав поліцейським «міцності, щоб справлятися з майбутніми викликами, сили, щоб продовжувати діяти в складних умовах, щирого серця, щоб піклуватися про громаду й миру назавжди. Нехай вас береже Бог та захищає Архангел Михаїл! Слава Україні!».

Від імені випускників курсів капітан поліції Тетяна Чубар висловила подяку викладачам університету та тренерам за отримані знання, настанови і професійний досвід.

Начальник ГУНП у Вінницькій області Іван Іщенко зазначив, що пишається тим, що саме на Вінниччині поліцейські офіцери громад проходять навчання, проєкт став надзвичайно успішним, адже за результатами соціологічних опитувань понад 90% населення громад довіряють своїм поліцейським. Вони відчувають себе у більшій безпеці й під захистом влади. Він наголосив, що випускники обов’язково виправдають довіру, будуть зразковими поліцейськими, поліція продовжує реформуватися і стає кращою. «В умовах війни у вас є додаткові функції, серед яких – робота із внутрішньо переміщеними особами, з воїнами, які повертаються із зони бойових дій», – підкреслив Іван Іщенко.

Ректор університету Валерій Сокуренко зазначив, що черговий випуск поліцейських офіцерів громад – це «знаменна подія в житті університету і кожного, хто стоїть в строю та отримав сертифікат про закінчення курсів поліцейських офіцерів громад». Він подякував керівництву ГУНП у Вінницькій області, з якими разом пройшли цей шлях, які підтримували й допомагали, щоб навчальний процес відповідав усім вимогам сьогодення. «Йде війна, і держава прийняла рішення у такий скрутний час зняти вас зі служби й направити на навчання, – підкреслив ректор університету. – Завдячуючи міжнародним партнерам, ви отримали доступ до нових технологій, практик, знань і вмінь, які є сьогодні світовим стандартом прав людини, роботи правоохоронців. Це говорить про те, що реформа поліції успішно продовжується. Переконаний, що ви всі справжні, що служити і захищати для вас, це не просто лозунг, а це ваша суть і потреба. Упевнений, що ви всі будете зразком порядності, вимогливості, і ми обов’язково переможемо! Багато викликів сьогодні пов’язані з війною – зброя, боєприпаси, що розповсюджуються по всій державі, бійці, які з пораненнями повертаються додому. Ми маємо бути готовими до всіх викликів! І, завдячуючи підтримці міжнародних партнерів, стійкості українського народу, обов’язково переможемо. Бажаю всім міцного здоров’я, щоб у ваших сім’ях все було гаразд, щоб ви отримували задоволення від служби, від тих результатів, які у вас обов’язково будуть, і, щоб у найкоротших перспективах ми перемогли у страшній війні та разом будували потужну, європейську країну, з якою будуть рахуватися усі! І ми це обов’язково зробимо! Служіть і працюйте так, щоб вас поважали люди й оберігав Господь Бог! Слава Україні!».

Підготовка поліцейських офіцерів громад проводиться за підтримки керівництва Міністерства внутрішніх справ, Національної поліції України, Посольства Сполучених Штатів Америки та ІСІТАР.

ВЗГ ХНУВС