Учасниці команди «Рівних можливостей» Харківського національного університету внутрішніх справ долучилися до регіональної презентації проєкту «Вистоїмо разом. Вдосконалення системи підтримки постраждалих від сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом / СНПК».

Круглий стіл мав на меті надати вичерпну інформацію щодо роботи із постраждалими від сексуального насильства, пов’язаного з війною в Харківський області. У заході взяли участь – представники і представниці місцевої влади, сектору безпеки, громадських організацій. Спікерки та спикери дискутували стосовно координованості співпраці всіх залучених до проєкту структур; наголошували на важливості всебічної підтримки СНПК, роботі із виключення стигматизації в суспільстві постраждалих саме від сексуального насильства, їх реабілітації тощо.

«СНПК – кваліфікується, як злочин проти людяності він не має строку давнини й отримати покарання мають як виконавці, так і військові командири», - зазначила Урядова уповноважена з питань гендерної політики Катерина Левченко. Вона також прокоментувала рамкову програму між Урядом України та ООН. Запланована проєктна робота допоможе вирішити питання, пов’язані зі змінами у законодавстві, розробкою нормативно-правової бази, адвокацією з її впровадження, стягненням репарацій, підвищенням кваліфікації фахівців, які працюють за цими напрямами, та вдосконаленням інформаційної кампанії серед населення.

«Нас об’єднують ті люди, для яких ми працюємо», - наголосила Тетяна Карбовська, співзасновниця та директорка зі стратегічного розвитку Міжнародного благодійного фонду Український жіночий фонд, директорка проєктів USAID. Також Тетяна Карбовська назвала стратегічною співпрацю із регіональними Коаліціями 1325.

Вже створено навчальні програми, розроблено пам’ятки, довідки, буклети для фахівців, які залучені до роботи з населенням (внутрішньо-переміщеними особами) як в Україні, так і за кордоном. Відкрито низку безпечних просторів, які надають психологічну та консультативну допомогу постраждалим від насильства жінкам і дівчатам. До цього залучені кваліфіковані та досвідчені фахівці.

Проєкт МБФ «Український Жіночий Фонд» активно реалізується у партнерстві з НУО «Ла-Страда Україна» та НУО «Асоціація жінок-юристок України “ЮрФем”» за фінансової підтримки Європейського Союзу та є пілотним в Харківській області і завершує цикл із 14 проєктів.

ВЗГ ХНУВС