На кафедрі кримінального права і кримінології факультету № 1 відбулося засідання наукового гуртка, приурочене до Дня Конституції України та пройшло у змішаному режимі: очно та дистанційно. У науковому заході взяли участь курсанти 1–3 курсів факультетів № 1, 2, 3 та 4.

Відкрив захід декан факультету № 1 Віталій Романюк, який наголосив на виключній важливості активізації курсантської наукової роботи в умовах воєнного стану як відповіді на виклики агресії.

Керівник наукового гуртка професор кафедри Андрій Ященко у своїй доповіді порушив низку науково-прикладних проблем, пов’язаних із забезпеченням конституційних принципів кримінально-правовими та кримінологічними засобами.

Доцент кафедри Тетяна Шевчук доповіла про основні результати діяльності наукового гуртка. Протягом звітного періоду було проведено дев’ять засідань наукового гуртка. Курсанти брали активну участь у наукових заходах, ініційованих іншими закладами вищої освіти та науковими установами. Члени наукового гуртка кафедри взяли участь у чотирьох науково-практичних заходах, організованих міжнародними партнерами України. Гуртківці також постійно підвищують свій рівень наукової обізнаності: проходять онлайн курси підвищення кваліфікації за напрямом написання наукових робіт.

Основними здобутками у 2022-2023 навчальному році у роботі наукового гуртка стали: підвищення рівня публікаційної активності (курсантами було підготовлено та опубліковано 36 тез доповідей для науково-практичних конференцій); перемога у Конкурсі наукових робіт здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти закладів вищої освіти, що належать до сфери управління Міністерства внутрішніх справ України у 2022-2023 році у номінації «Кримінальне право та кримінологія». Наукова робота курсанта 4 курсу факультету № 1 Яни Свистун під науковим керівництвом доцента кафедри Тетяни Шевчук на тему: «Використання технологій штучного інтелекту у протидії злочинності» відзначена Дипломом І ступеню.

Професор кафедри Кирило Черевко визначив організаційні засади співпраці членів гуртка із професорсько-викладацьким складом кафедри у наступному навчальному році, наголосив на множинності варіантів підтримання зв’язку під час провадження науково-дослідної діяльності. Члени гуртка виявили готовність нарощувати темпи наукової діяльності на шляху зміцнення законності й правопорядку в державі.

ВЗГ ХНУВС