Відкрив роботу конференції ректор університету член-кореспондент Національної академії правових наук України, доктор юридичних наук, професор, заслужений юрист України, генерал поліції третього рангу Валерій Сокуренко. Звертаючись до присутніх, він зазначив, що протиправні дії агресора нерідко супроводжуються атаками на український сегмент інформаційного та кіберпросторів, створенням умов для вчинення інших правопорушень. Правоохоронними органами України зафіксовано неодноразові спроби несанкціонованого проникнення в інформаційні системи державних органів, органів місцевого самоврядування. Відбуваються також постійні хакерські атаки на об’єкти критичної інфраструктури, приватні компанії та окремих громадян.

Заступник Міністра внутрішніх справ України кандидат юридичних наук, полковник поліції Леонід Тимченко наголосив, що з початку повномасштабного вторгнення РФ на територію України правоохоронні органи стикнулися з новими викликами, у тому числі у кіберсфері. Сумісна співпраця у цьому важливому напрямі значно впливає на роботу правоохоронних органів щодо фіксації та розслідування воєнних злочинів, дає можливість ідентифікувати їх за фото та відеозйомками. Зібрана інформація також має важливе значення для обліку зниклих безвісти.

Леонід Тимченко окреслив ключові напрями у сфері безпеки, за якими працює Міністерство внутрішніх справ України та Національна поліція від початку російської агресії, та яким чином це сприяє захисту від російських окупантів на кіберфронті. Представлено було сучасні проєкти у сфері інформатизації МВС України, що сприяють переходу Міністерства на більш сучасний технологічний рівень.

До обговорення сучасних проблем протидії кіберзлочинності та торгівлі людьми долучилися академік Національної академії правових наук України, доктор юридичних наук, професор, заслужений юрист України Олександр Бандурка, доктор юридичних наук, професор, заслужений юрист України Олександр Музичук, координаторка програми «Безпека людини» Організації з безпеки та співробітництва в Європі Лілія Грудко, доктор юридичних наук, професор, декан юридичного факультету, провідний науковий співробітник Ризького університету імені Страдіня Яніс Грасіс, начальник відділу протидії кіберзлочинам в Хмельницькій області Департаменту кіберполіції НПУ підполковник поліції Олег Дядик, доктор магістратури, доктор філософії, управління кримінальної поліції та слідчої служби поліції Чеської Республіки Олін Крулік, старший інспектор з особливих доручень Департаменту кіберполіції НПУ Владислав Лактіонов, інспектор відділу протидії кіберзлочинам в Полтавській області Департаменту кіберполіції НПУ Владислав Антонов та ін.

У роботі конференції взяли участь понад 300 учасників. До організаційного комітету для включення до збірника конференції було надіслано більше ста тез наукових доповідей  близько 130 авторів, серед яких представники Латвії, Лівану, Молдови, Польщі, Румунії, Чехії, а також вітчизняних учених, практиків, курсантів і студентів.

За результатами пленарного засідання, роботи окремих секцій та на підставі аналізу наукових напрацювань учасників цього заходу, організаційним комітетом конференції сформульовано низку науково обґрунтованих висновків, пропозицій та рекомендацій.

ВЗГ ХНУВС