Сьогодні – день пам’яті людини, яку знає і любить світ. Тарас Григорович Шевченко – символ українців, пророк і геній, а водночас – людина серед людей. Для справжніх патріотів він – понад часом та простором. В усі часи Великий Кобзар був, є і буде духовним дороговказом нашої нації. Нам здається, що творчість Шевченка проста, але насправді він настільки не пізнаний, наскільки й зрозумілий. Неможливо переоцінити значення Кобзаря в історії України, її культурі, літературі, мистецтві. У багатьох країнах йому встановлені пам’ятники, Шевченкові твори перекладені майже на всі мови світу, його ім’ям названі навчальні заклади, театри, площі, вулиці, населені пункти.

Думки, що містяться у творчій спадщині Шевченка, нині набули особливої актуальності. Шевченка без особливого перебільшення можна вважати «батьком» української національно-державної ідеї, оформленої у традиційній для тогочасної цивілізованої Європи формі. Його поезія змогла не лише забезпечити «зв’язок часів» і поколінь, але й поклала початок перетворенню українців на європейську націю, рівну серед рівних. У творах Кобзаря поряд з антикріпосницькими, антиімперськими ідеями наскрізно проходить думка про необхідність розбудови суверенної держави України. Його поезія не втратила гострої актуальності й нині. Вона виходить за межі локального патріотизму та оспівування героїчного минулого. Вона будить національні почуття і дає бачення майбутнього українському народу, містить перестороги проти помилок, здійснених на шляху до соціального та національного визволення, на шляху до створення незалежної української держави.

Великий Кобзар був дуже тісно пов’язаний зі своєю землею. «Мені здається, – писав він, – що якби моя Батьківщина була найбіднішою на землі, то й тоді вона б здавалася б кращою за Швейцарію і всі Італії. Ті, які бачили хоч раз нашу Батьківщину, кажуть, що бажали б жити і померти на її пречудових полях, що ж говорити нам, її дітям. Треба любити і пишатись своєю прекрасною матір’ю». Саме таке ставлення до своєї держави має стати взірцем для кожного справжнього патріота та громадянина. Нині, в умовах війни, коли українці чинять героїчний опір жорстокому ворогу, шевченківська поезія стає потужною зброєю, яка наближає нашу перемогу.

Завідувач кафедри українознавства, доктор філологічних наук, професор Ігор Чорний