Науково-педагогічний склад кафедри конституційного і міжнародного права факультету №4 ХНУВС прослухав тематичну лекцію на тему «Нюрнберзький трибунал: початок історії міжнародного кримінального правосуддя», підготовлену Центром громадянських свобод та Київською школою прав людини та демократії.
Під час лекції експерт Центру громадянських свобод, професор кафедри кримінально-правової політики та кримінального права Київського національного університету імені Тараса Шевченка, кандидат юридичних наук, доцент Костянтин Задоя наголосив, що у розпал Другої світової війни у держав антигітлерівської коаліції набула популярності думка щодо необхідності покарання німецьких воєнних злочинців, які знищували цивільне населення в окупованих територіях. Найяскравішим прикладом здійснення міжнародного кримінального правосуддя щодо покарання воєнних злочинців вважається Міжнародний воєнний трибунал, що працював у Нюрнберзі з листопада 1945 року по жовтень 1946 року (Нюрнберзький трибунал). Спікер заходу спробував відповісти на цілий спектр питань, пов’язаних із суспільно-політичними та історичними обставинами створення Нюрнберзького трибуналу і особливостями здійснення ним міжнародного кримінального правосуддя.
Підбиваючи підсумки, Костянтин Задоя зауважив, що масові жертви серед цивільного населення внаслідок російського нападу на Україну викликали як в Україні, так і в міжнародній спільноті жваві обговорення про необхідність розслідування воєнних злочинів і судових процесів над російськими чиновниками, військовими та пропагандистами, яких підозрюють у причетності до них. Здійснення міжнародного кримінального правосуддя Нюрнберзьким трибуналом може стати міжнародною практикою щодо створення спеціального судового механізму для розслідування воєнних злочинів і злочину агресії, вчинених Росією з початку повномасштабного вторгнення на територію України.

ВЗГ ХНУВС