Курсанти факультетів № 1 та № 4 разом із фахівчинею відділу соціально-гуманітарної роботи Валентиною Лаврусенко у рамках культурно-просвітницької години відвідали виставу-реквієм «Про їхній біль мовчить каміння», присвячену 80-річчю ліквідації єврейського гетто у Кам’янці-Подільському та Міжнародному дню пам’яті жертв злочинів геноциду, який щороку відзначають 9 грудня.

Вистава-реквієм присвячена «Кам'янецькій різанині» – місцю масового розстрілу нацистською окупаційною адміністрацією єврейського населення у серпні 1941 р.. Майже 5000 уцілілих євреїв та представників інших національностей запроторили до спеціального гетто, розташованого у приміщеннях монастирів домініканок і францисканців, які радянська влада використовувала як в'язниці НКВД. Після розпуску гетто у серпні-листопаді 1942 р. усіх його мешканців разом із дітьми та жінками було жорстоко знищено.

Сьогодні український народ переживає геноцид з боку рашистських варварів, які також вбивають невинних жінок і дітей, а окуповані території перетворюють на українські гетто. Обов'язок сучасних поколінь - боротися не лише з існуючими тоталітарними режимами й захищати людську гідність, але пам'ятати про жертв попередніх геноцидів і Голокосту зокрема.

ВЗГ ХНУВС