У рамках проведення спецкурсу «Дії слідчо-оперативних груп Національної поліції України з документування воєнних злочинів» для науково-педагогічних працівників і здобувачів вищої освіти факультетів № 2 та № 3 проведено бінарне заняття на тему «Участь працівників Національної поліції у документуванні та досудовому розслідуванні воєнних злочинів». 

До участі в занятті були запрошені працівники практичних підрозділів ГУНП у Вінницькій області: старший слідчий в ОВС – криміналіст СУ ГУНП у Вінницькій області підполковник поліції Інна Кагляк, старший спеціаліст криміналіст СКЗ СВ Вінницького РУП ГУНП у Вінницькій області капітан поліції Денис Басенко і спеціаліст криміналіст ВКЗ СУ ГУНП у Вінницькій області капітан поліції Вадим Касьянов.

На занятті старший слідчий Інна Кагляк зосередила увагу на особливостях кримінально-правової кваліфікації воєнних злочинів, учинених проти цивільного населення та військовослужбовців; організації взаємодії між Національною поліцією та Службою безпеки України під час документування воєнних злочинів. Деталізовано порядок відібрання біологічних зразків для експертизи, зокрема букального епітелію, та призначення судово-медичних і молекулярно-генетичних експертиз. Описано специфіку використання криміналістичних обліків Експертної служби МВС України, особливо обліку генетичних ознак людини, для ідентифікації невпізнаних трупів, у тому числі виявлених у місцях масових поховань на деокупованих територіях.

Старший спеціаліст Денис Басенко та спеціаліст Вадим Касьянов поділилися своїм досвідом участі у проведенні оглядів місць дислокації окупантів, катівень і місць масових поховань осіб, оглядів трупів, пов’язаних з ексгумацією як з поодиноких, так і масових поховань на деокупованих територіях Київської та Харківської областей. Значну увагу приділено розподілу функцій і координації дій між учасниками слідчих (розшукових) дій, фіксації ходу та результатів процесуальних дій. Виклад матеріалу супроводжувався використанням мультимедійної презентації.

Заняття проведено в межах реалізації заходів щодо посилення практичної складової освітнього процесу та його адаптації до завдань діяльності працівників органів Національної поліції під час реєстрації, документування та досудового розслідування воєнних злочинів, у тому числі на деокупованих територіях України.

ВЗГ ХНУВС