З нагоди Дня визволення України від фашистських загарбників, який щорічно відзначається 28 жовтня, для курсантів Харківського національного університету внутрішніх справ відділом соціально-гуманітарної роботи було організовано екскурсію до Історико-меморіального комплексу пам’яті жертв нацизму, більш відомого як «ставка Гітлера» Вервольф.

Цей об’єкт призначався для керування очільником нацистської Німеччини військовими діями на Східному фронті. Він знаходиться неподалік смт Стрижавка Вінницького району Вінницької області. Його розбудова тривала з 1941 по 1943 рік, але у березні 1944-го Вервольф був знищений. 

Сьогодні меморіальний комплекс складається з двох об'єктів: території самої ставки та братської могили військовополонених і громадян окупованих німцями країн, які будували ставку. Вздовж екскурсійного маршруту ставкою встановлені інформаційні стенди з документальними світлинами, схемами та даними про історію створення об'єкту, його значення та вплив на події німецько-радянської війни, а також у цілому про перебіг війни на Вінниччині.

Історія вчить, що кінець злочинних режимів не буває іншим, у яких би бункерах вони не ховалися від цивілізованого світу. Те, що український народ здолав у свій час загрозу нацистського поневолення є доказом неодмінної Перемоги і над сучасними загарбниками нашої землі. 

ВЗГ ХНУВС