Профспілковий комітет ХНУВС організував для членів профспілки – співробітників університету екскурсійну поїздку до Буковини. Екскурсійна програма була дуже насичена та різноманітна. Профспілковці відвідали міста Чернівці та Хотин, де ознайомилися з історичною та культурною спадщиною України.

Місто Чернівці, назва якого походить від городища, що в «Списку городів руських дальніх і ближніх» згадується як Черн на Пруті – адміністративний, політичний і релігійний центр Чернівецької області, важливий культурний та науково-освітній осередок нашої держави.Чернівці – історична столиця Буковинського краю, відоме своїми архітектурними ансамблями. Один з яких – пам'ятка архітектури «Резиденція митрополитів Буковини і Далмації» – включено до списку Світової спадщини 28 червня 2011 року на 35-й сесії комітету ЮНЕСКО.

«Резиденція митрополитів Буковини і Далмації» – це комплекс, архітектором якого є Йозеф Главка, збудований у 1864-1882 роках. Після Другої світової війни його будівлі використовує Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича.

Хотинська фортеця – середньовічна укріплена фортифікаційна споруда в Хотині Чернівецької області. У «Списку городів руських дальніх і ближніх» XIV століття її згадують як Хотѣнь на Днѣстрѣ. Фортеця збудована русо-влахами за господарювання Мушатів у Молдавському князівстві на межі XIII–XVIII століть на місці руського городища (Х—ХІІІ). Ця твердиня на правому березі Дністра була однією з наймогутніших у тогочасній Східній Європі, важливим оборонним і торговельним пунктом Молдавії в часи господаря Олександра Доброго.

Після занепаду Київської Русі та Галицько-Волинського князівства, Хотинська фортеця перебувала в юрисдикції багатьох державних утворень– Молдавського князівства, Королівства Польського, Османської та Російської імперій. У цей період вона стає відомою й під іншомовними назвами: польською Twierdza Chocim, румунською Cetatea Hotin, турецькою Hotin Kalesi.

У ХІХ ст. фортеця втратила своє стратегічне значення і у 1856 році її було скасовано як військовий об'єкт. У 1960-их роках комплекс споруд фортеці отримав статус пам'ятки архітектури. 12 жовтня 2000 року було утворено державний історико-архітектурний заповідник «Хотинська фортеця».

За підсумками загальнонаціональної акції «Сім чудес України: замки, фортеці, палаци» 2010—2011 років, Резиденція митрополитів Буковини і Далмації та Хотинська фортеця потрапили до першої сімки.

Працівникам університету провели екскурсію Чернівцями, під час якою вони ознайомилися з історією Буковини, видатними особистостями цього краю та історичними подіями становлення нашої держави.

ВЗГ ХНУВС