На базі ГУНП у Хмельницькій області відбувся науково-практичний семінар за участі представників підрозділів кримінальної поліції, досудового слідства, дізнання ГУНП в Хмельницькій області, Хмельницького науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України, Управління Служби безпеки України у Хмельницькій області, науково-педагогічного складу Харківського національного університету внутрішніх справ. Від університету у науково-практичному семінарі взяли участь професор кафедри кримінального права і кримінології факультету № 1 доктор юридичних наук, професор Юрій Орлов, професор кафедри кримінального процесу та організації досудового слідства факультету № 1 кандидат юридичних наук, доцент Геннадій Глобенко, доцент кафедри криміналістики, судової експертології та домедичної підготовки факультету № 1 кандидат юридичних наук Василь Корнієнко, завідувач кафедри протидії кіберзлочинності факультету № 4 кандидат юридичних наук, доцент Олександр Манжай.

Мета заходу - опрацювання досвіду практичних працівників Національної поліції України, Служби безпеки України з питань документування та розслідування кримінальних правопорушень, що були вчинені в умовах воєнного стану, зокрема на деокупованих територіях. Обговорювалися кваліфікації колабораційної діяльності, пособництва державі-агресору, виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії російської федерації проти України, глорифікація її учасників, порушення законів та звичаїв війни. Окреслено правозастосовні та доктринальні підходи щодо тлумачення ознак складів цих кримінальних правопорушень, їх кваліфікації при розмежуванні із суміжними складами, шляхи подолання конкуренції, колізій. За результатами зустрічі було опрацьовано поєднання прикладних та теоретичних аспектів, погоджено оптимальні підходи до застосування закону про кримінальну відповідальність. Відбувся обмін досвідом щодо особливостей розкриття та розслідування шахрайств, які вчиняються у кіберпросторі, проблемних питань, пов’язаних з накладанням арешту на криптовалютні активи. Щодо останнього – працівники слідчих підрозділів та кіберполіції відзначили неврегульованість та прогальність вітчизняного законодавства, можливі шляхи подолання.

Окрему увагу було приділено особливостям тактики проведення окремих слідчих та негласних слідчих (розшукових) дій на деокупованих територіях, зокрема тактики проведення оглядів місць події на відкритих місцевостях та у приміщеннях; проведення огляду та вилучення зброї та боєприпасів, вибухових пристроїв; ексгумації у місцях масових поховань, проведення огляду трупів та відібрання зразків біологічного походження (трубчасті, стегнові кістки, зуби, тощо) для подальшого експертного дослідження. Відбулася дискусія щодо недоліків законодавчої регламентації процедури призначення молекулярно-генетичної експертизи (ДНК) і шляхів їх усунення, подолання.

Значну зацікавленість викликали питання щодо узгодженої діяльності складу слідчо-оперативних груп (у тому числі й міжвідомчих) під час огляду місця події на звільнених від окупації територіях і фіксування пошкоджень об’єктів цивільної інфраструктури, інших об’єктів життєдіяльності, рухомого та нерухомого пошкодженого або знищеного майна, місць масових поховань осіб.

Обговорено негативні тенденції у зміні криміногенної обстановки, пов’язаної із незаконним обігом зброї, бойових припасів, вибухових речовин, вибухових пристроїв. Заступник начальника ГУНП - начальник кримінальної поліції Андрій Чайковський ознайомив із напрацюваннями та досвідом використання програмно-аналітичної системи «КРАМ», специфікою організації та здійснення кримінального аналізу, застосування сучасних апаратних та програмних засобів у кримінальному аналізі.

Отримана інформація буде використана для коригування тематичних планів профільних навчальних дисциплін для курсантів Харківського національного університету внутрішніх справ, змісту та спрямованості навчальних занять. Визначено шляхи подальшої співпраці університету з ГУНП у Хмельницькій області на постійній основі з метою посилення практичної складової освітнього процесу, зокрема, шляхом активізації проведення бінарних занять, проведення тематичних зустрічей курсантів.

ВЗГ ХНУВС