У Харківському національному університеті внутрішніх справ відбувся науково-практичний семінар за участю представників підрозділів кримінальної поліції  ГУНП України у Вінницькій області, науково-педагогічного складу та курсантів випускних курсів факультету № 2 ХНУВС.

Мета заходу - опрацювання досвіду працівників підрозділів кримінальної поліції з питань документування та розкриття кримінальних правопорушень, що були вчинені в умовах воєнного стану, зокрема на деокупованих територіях. Від університету у науково-практичному семінарі взяли участь декан факультету № 2 кандидат юридичних наук Ігор Назаренко, професор кафедри оперативно-розшукової діяльності факультету № 2 кандидат юридичних наук, професор Андрій Ханькевич, доцент кафедри оперативно-розшукової діяльності факультету № 2 кандидат юридичних наук, доцент Іван Грабазій.

Предметом обговорення став широкий спектр проблемних аспектів документування колабораційної діяльності, пособництва державі-агресору, виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії російської федерації проти України, порушення законів та звичаїв війни. Окреслено новітні підходи щодо використання кримінального аналізу під час протидії таким злочинам, що в рази підвищує ефективність їх розкриття, синхронізовано прикладний та теоретичні аспекти використання всього арсеналу сил та засобів оперативно-розшукової діяльності під час протидії цим видам злочинів.

Окрему увагу приділили особливостям взаємодії підрозділів кримінальної поліції зі слідчими підрозділами під час проведення окремих слідчих та негласних слідчих (розшукових) дій на деокупованих територіях, зокрема тактики проведення оглядів місць події на відкритих місцевостях та в приміщеннях; проведення огляду та вилучення зброї і боєприпасів, вибухових пристроїв; ексгумації у місцях масових захоронень.

Особливу зацікавленість аудиторії викликав виступ заступника начальника УКР ГУНП України у Вінницькій області Олександра Мамлиги. Він ознайомив присутніх з алгоритмом першочергових дій працівників підрозділів кримінальної поліції у разі отримання інформації про вибухи на об’єктах цивільної та критичної інфраструктури, а також поділився з курсантами досвідом з практичної роботи, навівши приклади розкриття резонансних злочинів.

Отримана інформація буде використана для коригування тематичних планів профільних навчальних дисциплін для курсантів Харківського національного університету внутрішніх справ, змісту та спрямованості навчальних занять. Визначено шляхи подальшої співпраці університету з ГУНП України у Вінницькій області для посилення практичної складової освітнього процесу, зокрема, через активізацію проведення бінарних занять, тематичних зустрічей курсантів.

ВЗГ ХНУВС