У рамках Плану заходів табірного збору Відділом соціально-гуманітарної роботи для курсантів факультету № 3 було організовано популярну лекцію з нагоди Дня пам’яті жертв фашизму. Ця дата визначена ООН 80 років потому і прив’язана до двох дат на початку вересня: початку та закінчення Другої світової війни 1939–1945 рр.

Лекція була прочитана завідувачем відділу українознавства Вінницької академії безперервної освіти Володимиром Лазаренком. Він не тільки нагадав про події часів Другої світової війни, про величезні втрати, які зазнав український народ, але й здійснив порівняльний аналіз із сьогоденням України та численними жертвами рашизму.

У 1945–1946 рр. цивілізований світ на Нюрнберзькому процесі засудив військових злочинців нацистської Німеччини. Трохи пізніше, справедливий вирок отримали і керманичі мілітаристської Японії. Характерно, що серед засуджених були не лише військові, але й ідеологи та пропагандисти людиноненависництва, державні діячі різних напрямів та всі, хто забезпечував існування суспільств, що зійшли з орбіти загальнолюдських цінностей.

Немає сумніву, що така ж доля чекає і на нинішній рашистський режим. Зречення ним норм міжнародного права ставить його поза майбутнім людської цивілізації. Саме тому важливу роль має збір доказової бази про всі військові злочини, за які, причетні до них, неодмінно понесуть покарання, як і їх відомі фашистські попередники.

ВЗГ ХНУВС