Завідувача кафедри кримінального права і кримінології Харківського національного університету внутрішніх справ Олексія Литвинова призначено директором Департаменту науки і освіти Харківської обласної військової адміністрації.

Олексій Литвинов один із кращих випускників перших випусків Харківського національного університету внутрішніх справ. Свій службовий і науковий шлях він продовжив у стінах ХНУВС – провідного поліцейського вишу України.

 Олексій Литвинов – доктор юридичних наук, професор, заслужений працівник освіти України. Лауреат премії Президента України для молодих вчених, премії імені Ярослава Мудрого (2017 р.). Нагороджений почесною відзнакою Харківської обласної ради «Слобожанська слава» (2018 р.). У 2017 році тижневиком «Юридичний вісник України» визнаний одним із найкращих авторів з правової тематики.

Протягом 2010-2021 рр. очолював спеціалізовану вчену раду Харківського національного університету внутрішніх справ із захисту докторських і кандидатських дисертацій за спеціальністю 12.00.08. Під його науковим керівництвом захищено 18 докторських, 35 кандидатських дисертацій та 5 дисертацій доктора філософії у галузі права.

Олексій Литвинов у своєму доробку має понад 350 наукових та науково-методичних праць, серед яких 15 монографій, 10 підручників, 26 навчальних посібників, 19 наукових видань, понад 100 наукових статей та понад 80 тез доповідей на конференціях. 5 робіт за участю Олексія Литвинова ставали переможцями Конкурсу на краще наукове видання в системі МВС України, 4 – Всеукраїнського конкурсу на краще правниче видання МОН України. Керував авторськими колективами, що вперше в Україні підготували такі видання як: «Українська кримінологічна енциклопедія» (2017 р.), «Кримінологія. Академічний курс» (2018 р.), «Велика Українська кримінологічна енциклопедія» (2021 р.).

Олексій Миколайович бере активну участь в експертизі законодавства та розробці проектів нормативно-правових актів, лише за останні роки ним були надані пропозиції та зауваження до 30 проєктів законів України. Він бере участь у розробці Регіональної програми щодо реалізації засад державної антикорупційної політики в Україні (Антикорупційна стратегія), Програми протидії терористичній діяльності на території Харківської області, Програми забезпечення публічної безпеки і порядку в Харківській області, Програми територіальної оборони Харківської області.

Також бере активну участь у правопросвітницьких та правовиховних заходах. Як популяризатор науки неодноразово виступав на телебаченні, а також на шпальтах газет і журналів.

Олексій Миколайович є заступником головного редактора «Вісника Кримінологічної асоціації України», членом редколегій низки наукових періодичних видань: «Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ», «Право і безпека», «Публічне право».

Він – відповідальний секретар Кримінологічної асоціації України, член Асоціації кримінального права України, член-кореспондент Інженерної академії України, академік Міжнародної академії управління персоналом. 

Колектив університету вітає Олексія Миколайовича з новим призначенням, бажає творчого натхнення та плідної діяльності як в освітній галузі,так і в подальшій інтеграції національної науки в європейський та світовий простір!

ВЗГ ХНУВС