Доцент кафедри конституційного і міжнародного права факультету № 4 Олександр Радченко взяв активну участь роботі Міжнародної науково-практичної конференції «Міжнародно-правова оцінка російської воєнної агресії в Україні та захист фундаментальних прав людини», що було організована Навчально-науковим інститутом права Київського національного університету імені Тараса Шевченка спільно з всеукраїнською громадською організацією «Асоціація українських правників» і відбулася на базі Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

У рамках конференції за участю іноземних науковців пройшла фахова дискусія з низки питань міжнародно-правового характеру, що актуалізувалися після початку повномасштабної збройної агресії російської федерації проти нашої держави. Зокрема, йшлося про скоєння рашистськими загарбниками міжнародних злочинів проти громадян України, у тому числі геноциду, воєнних злочинів, злочинів проти людяності. Ще одним магістральним напрямом обговорення стало питання захисту фундаментальних прав людини в умовах воєнного стану та на окупованих територіях чи на територіях, де ведуться активні бойові дії.

Тези наукових доповідей і повідомлень учасників конференції відображено у відповідному збірнику наукових праць, виданому в рамках конференції. За її результатами підготовлено резолюцію, в якій містяться пропозиції учасників зібрання щодо оптимізації порядку притягнення до юридичної відповідальності винуватців скоєння міжнародних злочинів та вдосконалення механізмів забезпечення базових прав людини в умовах війни.

ВЗГ ХНУВС