Найкращим відпочинком завжди є цікава подорож мальовничими краєвидами, особливо якщо це одне із семи чудес України, що знаходиться у 25 км від Кам'янця-Подільського. Мова йде про Хотинську фортецю – середньовічну фортифікаційну споруду в Хотині Чернівецької області. Ця твердиня на правому березі Дністра була однією з наймогутніших у тогочасній Східній Європі, важливим оборонним і торговельним пунктом й була збудована на межі XIII–XVIII століть. Після занепаду Київської Русі та Галицько-Волинського князівства Хотинська фортеця перебувала в юрисдикції багатьох державних утворень — Молдавського князівства, Королівства Польського, Османської та Російської імперій. Згідно з історичними документами, у ХІХ ст. фортеця втратила своє стратегічне значення, й у 1856 році її було скасовано як військовий об'єкт. У 1960-х роках комплекс споруд Хотинської фортеці отримав статус пам'ятки архітектури, а в 2000 році створено Державний історико-архітектурний заповідник «Хотинська фортеця».

Хотинську фортецю відвідав і колектив факультету № 1 Харківського національного університету внутрішніх справ: курсанти 4 курсу, завідувач кафедри кримінального процесу та організації досудового розслідування Віталій Романюк, доцент кафедри криміналістики, судової експертології та домедичної підготовки Василь Корнієнко, доцент кафедри цивільно-правових дисциплін Олександр Шишка. Подорож тривала майже весь день і, не зважаючи на спекотну погоду та вечірній проливний дощ, принесла  багато позитивних емоцій. Представники ХНУВС в прямому та переносному сенсі змогли доторкнутися до великої історії та насолодитися видами пам’ятки архітектури.

Замковий комплекс вражає своєю монументальною композицією та оборонним задумом. Розташований на основних транспортних магістралях, Хотин завжди привертав увагу завойовників. Споруджена фортеця бачила під своїми мурами полчища воїнів Османської імперії, повстанців, козаків Дмитра Вишневецького та Петра Дорошенка. Історія фортеці пов'язана з іменами Данили Галицького, Петра Конашевича Сагайдачного та Богдана Хмельницького. Хотинську фортецю можна побачити в художніх фільмах «Д’Артаньян і три мушкетери», «Тарас Бульба», «Стріли Робін Гуду» та багатьох інших.

ВЗГ ХНУВС