Завідувач кафедри соціально-гуманітарних дисциплін факультету № 6, доктор історичних наук, професор, заслужений працівник освіти України Володимир Греченко взяв участь у XXIII Міжнародній науково-практичній конференції «Теоретичні та наукові основи актуальних завдань» («Theoretical and science bases of actual tasks»), що відбулася  в онлайн-режимі у місті Лісабон (Португалія). 

Вченим була представлена доповідь на юридичній секції на тему «Дослідження харківським професором Л.Є. Володимировим (1844-1917) психології злочинця». У доповіді відзначалося, що у ХІХ ст.  вчені-правники все більшу увагу стали приділяти дослідженню передумов та причин злочинності, особистості злочинця. Одним із фундаторів  вивчення  цієї проблеми був харківський професор Л.Є. Володимиров. Він народився на Полтавщині. Навчався у Харківському університеті, після закінчення якого викладав юриспруденцію. Він написав низку робіт, в яких послідовно виклав свої погляди щодо психології злочинця. Ідеї ​​Л.Є. Володимирова надалі започаткували розробку проблем судово-психологічної експертизи. Ним був уведений у науковий обіг термін «психологія кримінального процесу», який він розумів як «психологічне обстеження, як скоєного злочину, так і доказування». Вчений висловлював переконання, що світло для криміналістики блисне не з кабінету юриста, а з клініки психіатра та лабораторії психолога.

На конференції обговорювалося  широке коло проблем історії правових вчень, кримінології, кримінального права та інших наук. У дебатах взяли участь 170 науковців з різних країн світу. Збірник матеріалів конференції обсягом більше 700 сторінок оприлюднений в інтернеті.

ВЗГ ХНУВС