Для курсантів третього та четвертого курсів факультету № 1 Харківського національного університету внутрішніх справ, який передислоковано до м. Кам’янець-Подільський Хмельницької області, під час культурно-виховної години було проведено ознайомчу екскурсію Старим містом.

Кам’янець-Подільський – місто, що зберегло дух середньовіччя, при цьому стрімко розвиваючи свій туристичний потенціал. За кількістю архітектурних пам’яток Кам’янець посідає третє місце в усій Україні після Львова та Києва.

Місто-фортеця, місто-легенда, «квітка на камені» — саме так з любов’ю називають Кам’янець-Подільський його жителі та численні гості. Місто багато в чому є унікальним: найвищий безопорний міст в Україні, найбільший в Європі Національний природний парк «Подільські Товтри» тощо.

Візитівкою міста є старий замок над вузьким перешийком каньйону річки Смотрич, що має 13 веж. Середньовічний замок Кам’янця-Подільського стоїть на скелястому півострові в каньйоні річки Смотрич. Замок є об’єктом Національного історико-архітектурного заповідника «Кам’янець». Територіально заповідник охоплює історичний центр Кам’янця-Подільського – Старе місто, мис Старого замку і прилеглий каньйон р. Смотрич загальною площею 121 га, де збереглися чисельні визначні пам’ятки давньоруського і середньовічного часів.

Серед них є фортифікаційні укріплення, з яких найбільш відомі: комплекси Старого і Нового замків; громадські та житлові будівлі, зокрема, найстаріша в Україні ратуша; сакральні споруди різних народів і релігій, у тому числі незвичне поєднання християнського храму – Петропавлівського кафедрального костелу та мусульманського мінарету. З історико-архітектурною спадщиною Старого міста пов’язана діяльність багатьох видатних історичних осіб. 

Загалом, на території заповідника розташовано 148 пам’яток архітектури національного і місцевого значення, дві пам’ятки археології місцевого значення, сім пам’яток історії місцевого значення, 10 щойно виявлених об’єктів культурної спадщини та геологічна пам’ятка природи загальнодержавного значення «Смотрицький каньйон». Центр світової культурної спадщини ЮНЕСКО у 2003 році включив до попереднього списку культурний ландшафт каньйону в межах Старого міста.

Завдяки багатій природній та історико-архітектурній спадщині НІАЗ «Кам’янець» став лауреатом Всеукраїнської акції «7 чудес України».

Одночасно Старе місто є житловим районом Кам’янця-Подільського, де функціонують Кам’янець-Подільський державний історичний музей-заповідник і Національний природний парк «Подільські Товтри».

Останніми роками Старе місто значно змінилось і покращилось, стало постійною локацією для багатьох культурних заходів і подій, а тому впізнаваним і привабливим для туристів як з України, так і з-за кордону.

 ВЗГ ХНУВС